Druvan cabernet sauvignon, ursprungligen en korsning mellan den blå druvan cabernet franc och den gröna druvan sauvignon blanc, gjorde sig känd i Bordeaux, Frankrike där den utgjorde ryggraden på de klassiska slottsvinerna. Dess popularitet har spridit sig över hela världen och idag används den till allt från kultviner i Napa Valley, Kalifornien till boxviner från Australien. Jag har valt ut två viner vilka får representera två sidor av druvan, först ut ett skolboksexempel på druvans egenskaper från Chile och därefter en Bag-in-box från Australien.

Veckans första vin kommer från Chile och producenten bakom är vinhuset Concha y Toro. Där har vi ett skolboksexempel på hur druvan Cabernet Sauvignon blir när den odlas i ett lite varmare klimat. Vinets namn kommer ifrån att de spred ett rykte om att djävulen hade sin boning i vinkällaren för att hålla tjuvar borta. Efter skörd och vinifiering lagras större delen av vinet på amerikanska ekfat. Vinet passar utmärkt till smakrikt grillat kött.

Doft: Druvtypisk doft av svarta vinbär, plommon, örter och rostade ekfat

Munhåleupplevelse: Fyllig smak av mogna svarta vinbär, örter och vanilj med en viss strävhet och lång eftersmak.

2014 Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon nummer 2962 Alkohol: 13,5 %, Pris: 79 kr

 

Veckans andra cabernet sauvignon kommer från Australien och bakom vinet står Lindemans, en av Australiens största vinproducenter. Lindemans grundades redan 1843 då Henry Lindeman planterade sina första vinrankor i Hunter Valley. Det här vinet fullkomligen skriker Australiensisk cabernet sauvignon med sin solmogna frukt och härliga fyllighet. Vinet passar utmärkt att servera till grillat vildsvin med hasselbackspotatis och pepparsås.

Doft: Stor inbjudande och varmfruktig doft med syltiga inslag av mörka bär, mängder av kryddor och rostad vaniljstång.

Munhåleupplevelse: Fullkomligen sprängfylld med övermogen och syltad frukt i form av svarta vinbär och plommon följt av kryddor och vanilj.

2015 Lindemans Bin 45 Cabernet Sauvignon nummer 6226 Alkohol: 14%, Pris: 269 kr

 

Aprilvädret har denna vecka bjudit försommarvärme, scillan lyser blå och idag smyckades min lunchrätt med vårlökens gula blommor.

Önskar Er alla ett otörstigt veckoslut.

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist

Taggar