Kära vänner,

Så har jag precis landat på Moder Sveas jord efter en vecka i New York, där jag bland annat gjort en färd i Freedom Tower, 102 våningar på 47 sekunder, och fick lyssna och titta på en virtuell version av Ground Zeros historia under färden.

Intressant var det också att inta en middag på Thomas Kellers trestjärninga restaurang “Per Se”, nära Lincoln Center. Denna mâitre är den förste och ende amerikan som fått två restauranger överströdda med tre stjärnor vardera, en på öst- och en på västkusten i USA.

Väl hemma från New York stundar den kommande dryckesauktionen.

 

CHAMPAGNE OCH STILLA VITA VINER DEN 10 OKTOBER

Är som vanligt upptakten. Det finns gott om intressanta objekt. Bland de äldre årgångarna finns två olika viner från Moët & Chandon i eftersökta årgången 1964. Det rör sig om en Dom Pérignon och en flaska av husets årgångsbetecknade rosé.

Vad gäller torra vita viner är fokus helt klart Bourgogne och Bordeaux, och särskilt från det första finns det gott om intressanta poster av olika åldrar och prislägen. Det finns en bredd av välrenommerade producenter, exempelvis Coche-Dury, Domaine Leflaive, Leroy, Arnaud Ente, Etienne Sauzet, Henri Boillot och Marc Morey representerade.

Vad gäller ursprung sträcker de sig från Bourgogne Blanc (om än i huvudsak lyxigare sådana) till grands crus som Corton-Charlemagne, Chevalier-Montrachet och Bâtard-Montrachet. Vad gäller årgångar finns en spännvidd från 1986 till 2011 och många årgångar däremellan finns representerade.

 

RÖDA VINER FRÅN ALLA DISTRIKT UTOM BOURGOGNE DEN 11 OKTOBER

Här finns ett stort urval av riktigt gamla årgångar. Bordeaux står för den största andelen och Cheval Blanc 1929 är det äldsta vinet. I åldersordning följer sedan en samling om 5 flaskor från samma slott av årgång 1952, samt två flaskor av Saint-Émilions andra verkligt klassiska grand vin, Château Ausone, som finns representerat i årgångarna 1955 och 1959.

En samling om fem flaskor Châteu La Tour Haut-Brion av årgång 1959 finns också. Slottet var ett av Graves Crus Classés, slutgiltigt(?!) klassificerade just denna årgång, även om just detta slott var ett av de något färre som fick klassificeringen redan 1953.

Slottet upphörde att existera som egen buteljering när Domaine Clarence-Dillon, som också äger Haut-Brion och La Mission Haut-Brion valde att istället använda dess vingårdar till La Mission Haut-Brion. 2005 var den sista årgången som producerades.

Det finns ett antal utsökta viner från 60- och 70-talen också. Det mest intressanta objektet är en Latour från legendariska årgången 1961. Det är buteljering som släppts från slottet först efter omkorkning när vinet var i 25 årsåldern. Det gör att flaskan så väl som innehållet ser ut att vara i mycket fint skick. Utropspriset är 24.000 kr.

I övrigt bjuder denna dag på ett stort spektrum av viner i olika prislägen, årgångar och allt från enstaka buteljer till hela lådor. Här finns definitivt något för alla. Bland de verkligt exklusiva vinerna finns 1990 Pétrus, en enstaka flaska så väl som en samling om fyra.

 

RÖD BOURGOGNE OCH STARKVIN DEN 12 OKTOBER

Utgör drygt 145 stycken utrop. Här finns ett flertal mycket exklusiva viner, flertalet från DRC, där 1990 Romanée-Conti har auktionens högsta utropspris om 100.000 kronor. Samma vin av årgång 1989 finns två enstaka poster av med utropspris om 70.000 kronor styck. Det finns även ett flertal andra viner från domänen.

Portvinerna domineras av flasklagrade Vintage och Single Quinta Vintage-viner, men det finns även en ekfatslagrad Colheita av årgången 1900 som buteljerades inför milleniet efter en 99 årig lagring.

Auktionen i sin helhet hittar du här:

Nu stundar veckoslut på Saxå Herrgård med Antik & Auktions historieintresserade läsekrets.

Med kära hälsningar,

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist