Den första dagen är det som vanligt mousserande och vita viner på programmet. Det finns ett stort antal intressanta objekt i katalogen, bland annat en låda om sex flaskor 1979 års Comtes de Champagne och en enstaka flaska Krug Clos du Mesnil 1985. De fina årgångarna 1988 och 1990 är välrepresenterade, med toppviner som Krug, Bollinger Grand Année och R.D.,  Salon och Veuve Clicquots La Grande Dame.

1996:or finns det också gott om. Både prestigechampagner som Dom Pérignon, Cuvée Sir Winston Churchill och Clos des Goisses, men även mer modest prissatta men utmärkta viner så som Henriots Brut Millésime.

För den som gillar odlarchampagner finns också ett antal lådor vin från välrenommerade producenter, bland annat Jérôme Prévost, David Léclapart och Paul Déthune.

Bland de söta vinerna finns som vanligt en bredd av årgångar av framförallt Château d’Yquem, men även andra välrenommerade Sauternes-slott. För den som har sötsug är även Maximin Grünhäuser Abtsberg Auslese i årgångarna 1976 och 1990 något att hålla ögonen på. Innehållet ser föredömligt oxidationsförskonat ut, åtminstone på bild. Sockerhalten i vinstilen gör ju att dessa viner är goda trots ganska påtaglig oxidation, men i den här kvalitetsnivån, där det fortfarande brukar finnas en nästan ungdomlig, ren och fräsch fruktighet trots den långa lagringen, tycker jag ändå stilen är som mest intressant.

Bland de torra vita vinerna finns bland annat vit bourgogne från tidigt nittiotal av topproducenterna Comte Lafon, Coche-Dury, samt ett urval olika vingårdslägen från Leroys négociantverksamhet. Tre flaskor 1983 Bienvenues-Bâtard-Montrachet med ett utropspris på 12.000 kr är de dyraste vitvinsobjekten. Vit hermitage från Jean-Louis Chave, både domänvinet och det négociantvin som klubbades för drygt dubbla utropspriset finns med även på denna auktion.

På tisdagen blir det röd Bordeaux. Med ett utropspris på 40.000 kr är två flaskor Pétrus 1990 det lyxigaste vinet i denna kategori. Det finns även fyra vertikaler av Mouton-Rothschild att ropa in. Den största har viner från 1977-1988 till ett utropspris på 28.000 kr. Konditionen på flaskorna är något variabel och någon av flaskorna har hunnit med åtminstone en tur fram och tillbaka över Atlanten. Vinho da Roda är knappast samma kvalitetsmarkör vad gäller röd Bordeaux som det är för Madeira. Det finns även tre mindre vertikaler. 1981-1989, utropspris 22.000 kr,  1990-1999 22.000 kr, samt 2000-2004 med ett utropspris på 17.000 kr.

Den tredje dagen infaller auktionens högsta utropspris. Det är en flaska vardera av de röda Grands Crus som producerades av Domaine de la Romanée-Conti 1996. De sex flaskorna har ett utropspris om 110.000 kr. Flaskorna har förvarats på Vinkällaren Grappe sedan inköpet på Systembolaget 1999. En enstaka flaska av domänens ena monopolvingård La Tâche 1995 finns också att ropa in, liksom en 1990 Chambertin från Armand Rousseau. Båda har ett utropspris om 10.000 kr.

Från Rhônedalen kommer ett flertal poster Hermitage La Chapelle 1983 från Paul Jaboulet Aîné. De av Grappes medlemmar som var med på lördagsprovningen med tema Rhônedalen i november 2015 minns säkert den fina 1983 Hermitage från samma producent, som var med på provningen. Det vinet är ju en lite enklare cuvée, men att det ändå stod sig så fint säger en del om både årgången och producentens kvalitet under den tidsperioden. Ett flertal av lådorna har dessutom lagrats hos producenten fram till förra året, vilket förstås är en bra garanti för att de bör vara i så god kondition som möjligt.

Syrah i helt annan tappning, Penfold’s Grange, utgör nästan samtliga Australiska poster denna auktion. Den äldsta årgången är 1987. Det finns också intressanta objekt från Italien, USA och Spanien.

De sista objekten är i vanlig ordning starkvin. Från legendariska portvinsårgången 1963 hittar vi ett antal viner. Klart mest intressant är legendariska vinet Nacional från en liten vingård med pre-phylloxera-stockar hos Quinta do Noval. Utropspriset är 14.000 kr. Madeira från tidigt 1900-tal finns det också. Malvasia från 1900 och Boal från 1920. En flaska 1931 Al-Danil Tokay från det gamla tsar-vineriet/vinsamlingen Massandra på Krimhalvön ligger också ute till ett utropspris om 2.500 kr.

Klicka här för mer information om auktionen.

Dessa rader skrivs när aprilvädret ömsom bjuder gassande sol och stundom en hagelskur.

På Saxå Herrgård begåvas Blå Salongen med Tromple l´oeil-målat golv i kalkstensimitation av Sveriges gigant nr 1 inom området färg och form, Ralf Edenheim.

Med tillönskan om ytterligare ett fröjdefullt veckoslut, kommer kära hälsningar.

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist