Vid en festmiddag värdig såväl Nobelpristagare som kungligheter är det inte vilket porslin som helst som ställs fram på borden. År 1991, vid Nobelprisets 90-årsjubileum, invigdes Nobels officiella festservis, Nobelservisen, formgiven av den mångfaldigt prisbelönta designern Karin Björquist. Porslinet är tillverkat av finaste benporslin i färgerna vitt, grönt, blått och gult, där varje färg symboliserar de fyra årstiderna, kontinenterna och de främsta nobelprisen.

- Vitt: Sommar, solens rike Afrika, kemi.

- Grönt: Vår, det unga Amerika, fysik.

- Blått: Vinter, det gamla visdomens Europa, litteratur.

- Gult: Höst, Asien, medicin.

Servisen togs fram på initiativ av Nobelstiftelsen med avsikten att dess utseende skulle falla alla gäster i smaken, och med tanke på att servisen nu inleder sitt 24:e år i tjänst kan slutsatsen dras att uppdraget lyckades.

Glasen och besticken har silversmeden och glaskonstnären Gunnar Cyrén formgivit. Cyrén arbetade bland annat på Orrefors glasbruk där de eleganta nobelglasen kommer ifrån och besticken, däribland de vackra fiskbesticken, i rostfritt stål är ifrån Gense. Cyrén ska ha fått inspiration till dess design av kung Karl XIV Johans bordssilver.

Självklart lämnas inte dukar och servetter åt slumpen. Den officiella, sandfärgade nobel-linneduken med rutmönster är designad av Ingrid Dessau vid Klässbols Linneväveri, där den bakomliggande tanken är att duken ska skapa bästa möjliga "scen" för att servisen ska komma till sin rätt.

Sök efter nobelservisen på Barnebys!

Alla nobelpristagare belönas med en Nobelprismedalj. Dessa tillverkades på Myntverket i Eskilstuna ända till nedläggningen 2011, varpå medaljtillverkningen tvingades göra en snabb utstickare till Norska Myntverket i Kongsberg. Idag är dock ordningen återställd och hantverket sker återigen i Sverige, numera hos Svenska Medalj AB. Nedan är de tre dyraste Nobelmedaljerna någonsin sålda på auktion samlade.

Plats 1. Fredsprismedalj given den belgiske politikern Auguste Beernaert för hans arbete på Permanenta skiljedomstolen 1909, såldes i juli 2015 för strax över 5 miljoner kronor hos Christie's.

Plats 2. 1934 års nobelpris i medicin eller fysiologi gick till Harvardprofessorn George Minot för hans pionjärforskning inom sjuktillståndet perniciös anemi. Så sent som i september såldes medaljen hos Bonhams för 3,9 miljoner kronor.

Plats 3. 1953 belönades den tyske biokemisten Hans Krebs med nobelpriset för sin upptäckt av citronsyracykeln (Krebs cykel). Medaljen såldes i somras hos Sotheby's för nästan 3,5 miljoner kronor.