Émile Gallé Cameo föddes i en familj med hantverks-och konstnärstraditioner. Hans far, Charles Gallé, var möbeltillverkare och sonen Gallé ägnade sig också delvis åt detta hantverk. Det är dock främst med sina glasföremål som han gjort sig känd och det är dessa vi förknippar honom med idag. Gallé studerade både filosofi, teckning och botanik, där det sistnämnda uttrycks tydligt i hans konstnärskap.

I början av sin karriär arbetade han mycket med klart glas dekorerat med emalj, något han med tid skulle överge för tyngre, ogenomskinligt glas i färg. Han fick sitt riktiga genombrott vid Världsutställningen i Paris 1878 och ett årtionde senare hade han fått internationellt erkännande. Hans stil, med betoning på naturalism och blommotiv, låg i framkant hos den snabbt växande jugendrörelsen. 

Han fortsatte att experimentera med nya tekniker såsom luftbubblor och metallfolie och skakade också liv i hela glasindustrin genom att öppna en verkstad för massproduktion med 300 anställda, både för sin egna och andra formgivares tillverkning.

Gallé var humanist ut i fingerspetsarna och även mycket socialt engagerad. Han anordnade kvällskurser för arbetarklassen, engagerade sig politiskt och grundade Nancyskolan (École de Nancy) en avantgardistisk konstnärsgrupp inom jugend med sitt fäste i Nancy. Nancyskolan finns kvar ännu idag och inrymmer även ett museum

Glas från Émile Gallé Cameo finner ni HÄR!