I Cambi Casa d'astes auktion Fine Art som hålls den 13 december lyser en klar stjärna: den vackra Den heliga familjen av Rubens. Målningen auktioneras ut för första gången på 80 år.

[youtube id="0LAscokoXGI"]

Nyheten är ett av de sällsynta och unika tillfällena som sällan dyker upp i konstvärlden. Det är faktiskt så att “återupptäckta” verk blir mer och mer sällsynta och när mästerverk som detta når auktionsmarknaden efter årtionden är uppståndelsen alltid stor. Detta var också fallet när det italienska auktionshuset Cambi meddelade försäljningen av ett verk målat av Rubens som gjorts under hans korta vistelse i Italien.

Den målning som säljs på auktion hos Cambi köptes i Rom omkring 1910, och ska komma från en gren av den adliga romerska familjen Colonna. Den målning som säljs på auktion hos Cambi köptes i Rom omkring 1910, och ska komma från en gren av den adliga romerska familjen Colonna.

Trots att han bara var 24 år gammal var Rubens konstnärliga kunskaper så anmärkningsvärda att hertigen Vincenzo Gonzaga efterfrågade Rubens i den eviga staden. Och den flamländske målaren kom så till Rom i början av 1600-talet. Det är just under den här perioden som den unga konstnären påbörjade ett helt originellt ikonografi, nämligen Den heliga familjen med Elisabet, Johannes döparen och duvan.

Peter_Paul_Rubens_-_The_Holy_Family_with_St_Elizabeth_-_WGA20198 Peter_Paul_Rubens_-_The_Holy_Family_with_St_Elizabeth_-_WGA20198

Kompositionen har varit känd sedan mitten av 1800-talet, tack vare en tryck kopia av verket. Versionen var tveksamt tillskriven Rubens med referens till andra målningar gjorda under konstnärens italienska period, inklusive Holy Family of the Basket, som idag hänger på Palazzo Pitti.

Idag finns tre verk av Rubens med den här ikonografin, en på Metropolitan i New York daterad år 1602-1605, en i Los Angeles daterad år 1609 på LACMA och den i Rom, som alltså ska säljas på auktionen hos Cambi.

Pietro Paolo Rubens - Heliga familjen med st Elizabeth, St John och Döparen. Höger: bevarad version på Metropolitan Museum of Art, New York, USA. Till vänster är den som hänger på Los Angeles County Museum of Art. Pietro Paolo Rubens - Heliga familjen med st Elizabeth, St John och Döparen. Höger: bevarad version på Metropolitan Museum of Art, New York, USA. Till vänster är den som hänger på Los Angeles County Museum of Art.

Den senare köptes i Rom år 1910 och har sedan dess varit del av privata samlingar, först i USA och sen i Italien. Målningen som inte har varit ute för försäljning på 80 år blev tillskriven Rubens av två värderare år 1946, då verket ställdes ut i Detroit. Detta förblev dock okänt på grund av utställningkatalogens låga distribution och först år 1985 publicerade konstexperten D. Bodard samma tes som värderarna - att det handlade om en äkta Rubens.

Forskning från 2011 lyfte verkets historia och pekade på två mindre restaureringar som skett under efterkrigstiden och en 1997. Men det är först i år som målningen har blivit helt restaurerad och rengjord vilket har avslöjat flera tidigare okända detaljer. Versionen som säljs hos Cambi har klarare färger än tidigare och understryker vikten av den italienska perioden i Rubens arbeten.

Här kan du läsa mer om Den heliga familjen hos Cambi Casa d'aste.

Se hela Cambis utbud här.