1 1

Det franska auktionshuset Leclere tycks höja ribban för varje ny auktion de håller. Den 25 oktober är det dags för ytterligare en enastående försäljning, denna gång med 265 objekt med massvis av spännande design. Vissa föremål är ovanligare än andra och utgör exempel på formgivning vi sällan får se på auktionsmarknaden.

Låt oss börja med en pjäs vars historiska värde är nästan lika stort som det är ovanligt – fåtöljen Vertebre. Fåtöljen ritades av den brasilianske arkitekten tillika kommunisten Oscar Niemeyer och producerades av det franska möbelföretaget Pierre Vandel år 1972. Niemeyer, som tvingats lämna Brasilien år 1964 efter en militärkupp flydde till Frankrike och levde i Paris mellan år 1965-1985.

Under 1960-talet fick Niemeyer i uppdrag att formge de franska kommunisternas högkvarter och ritningen till Vertebre var ett av uppdragets resultat. Tyvärr hann Niemeyer inte slutföra skissen, utan gav den vidare till Pierre Vandel som i sin tur producerade fåtöljen år 1972. Just den här formgivningen utan armstöd skapades i endast 400 exemplar. Ryggstödet är gjort i aluminium och efterliknar en mänsklig ryggrad, något som även fåtöljens namn vittnar om.

Ett annat ovanligt utrop är dessa skulpturer signerade den ungerske konstnären Simon Zslot József. Vid en första anblick kan verken tyckas vara tillverkade i plast, men är faktiskt gjorda i porslin. Simon Zslot József är en keramiker vars arbete är beroende av rörelse. Han arbetar i en speciell teknik baserad på traditionell slamgjutning där leran slungas på ett sätt som transporterar vätskan ut ut materialet och speciella, nästan skikt-lika former framträder.

Trots sin relativt enkla formgivning är Jorge Zalszupins bänk Onda mycket originell. Den långa sittytan följer en vågrörelse och delar effektivt av bänken i bestämda säten, där designen dikterar villkoren för möbelns användningsområde. Onda är gjord i rosenträ och formgavs under 1960-talet,komplett med ett tidningsställ klätt i grönt läder.

För belysning på Lecleres designauktion står Matteo Thun och Andrea Lera, vilka år 1986 formgav en uppsättning av sju ovanliga bordslampor vilka för tankarna till LEGO:s byggsatser. Lamporna, i metall och glas, får den fantasifulla betraktaren att se former som påminner om skyskrapor och fabriksbyggnader som tillsammans bildar ett urbant landskap på gränsen mellan spel och verklighet.

Dessa fåtöljer är signerade det finska arkitektparet Raili och Reima Pietilä. Fåtöljens siluett liknar flygplansstolens klassiska design med ett minimalistiskt uttryck i metall.

Vi avslutar med denna enastående byrå från Maison De Coene skapad år 1980, där materialval och formgivning vittnar om industridesign. Möbelföretaget De Coene Frères grundades av Joseph De Coene tillsammans med dennes bror och två vänner efter att bröderna tagit över den familjeägda snickerifirman. Efter en inspirationsresa till USA började Maison De Coene att skapa möbler i laminerat trä vilka blivit mycket populära runt om i världen.

Utöver dessa ovanliga formgivningar bjuder Leclere på design signerad några av världens mest framstående skapare som Jean Prouvé, Ettore Sottsass, Charlotte Perriand, Pierre Jeanneret, Gio Ponti och George Pelletier.

Välkommen ner i Lecleres kaninhål!