Uppsala Auktionskammare, W A Bolin, Metropol Auktioner, Formstad, Kaplans Auktioner och Effecta är några av de auktionshus som har visning och/eller auktion i helgen.

Det är intensiva veckor i auktionsbranschen. I Sverige höll både Bukowskis och Stockholms Auktionsverk auktioner i veckan som gick. Bland annat klubbades IngaBritt & Arne Lundberg Collection för svindlade belopp med noteringar som skrev svensk auktionshistoria. Överlag är det de internationella verken detta år som imponerar mest. Bland det svenska moderna måleriet var det både ris och ros, med vissa tunga återrop bland toppnumren, men även en hel del överraskningar och positiva formbesked.

Det var inte bara konst som klubbades iväg. Även design och modernt konsthantverk, såsom Märta Måås-Fjetterström-mattor mötte en törstande auktionsmarknad. Den generella prisbilden håller en god nivå med några rejäla överraskningar såsom Rut Bryks relief som ropades ut för 20-25 000 kronor men klubbades för över 150 000 kronor.

Internationellt klubbades flera nya världsrekord igenom. För ganska exakt tio år sedan klubbades "Untitled XXV" av Willem de Kooning iväg för 27,1 miljoner dollar. Då var det den dyraste verket någonsin sålt bland post-war och samtidskonst. I veckan såldes samma målning för 66,3 miljoner kronor på Christie´s.

Annars var det stora samtalsämnet en av de få privatägda höstackar av Claude Monet från 1891 som slog alla konstnärens tidigare auktionsrekord. Det berömda motivet som målades utanför hans hem i den franska byn Giverny, blev en svit om tjugofem målningar. Höstacken som Christie´s sålde i veckan landade på 81,4 miljoner dollar efter en utdragen budgivning som varade i fjorton minuter.

Även Philipps och Sotheby´s hade stora framgångar. Sotheby´s sålde bland andra Edvard Munchs mästerverk "Flickorna på bron" från 1902 för 54,5 miljoner dollar. Även om det aldrig blev någon budgivning förutom till den person som redan innan garanterat att han/hon skulle köpa tavlan för summan, är det ett högt pris för målningen som varit ute på auktion tidigare.

Annars väntar vi med spänning på de närmast veckorna då många av de nordiska auktionshusen har sina kvalitetsauktioner då det klubbas allt från samtidskonst till klassiska antikviteter, böcker till smycken, klockor och några av de mest spektakulära internationella verk vi sett på den svenska marknaden någonsin. Till de senare räknar vi den sensationella samling, The Neuman Collection, med flera originalverk av bl a Pablo Picasso som Uppsala Auktionskammare kommer att sälja i Uppsala 7 december. Just nu visas verken i Stockholm, på Nybrogatan 20 hos Uppsala Auktionskammare.