Idag får vi följa med Sturehovs slottsfru Maria Sandberg en vacker höstdag ute på slottet! Vi får ta del av allt från de vardagliga sysslorna till storartade förberedelser inför kommande evenemang.

 

Klockan närmar sig tolv och snart slår slottet upp sin port för dagens besökare. Idag är det guidad visning klockan två med efterföljande slottsfika på agendan, likt vare onsdag och under helgerna. Innan dess ska slottsbutiken på nedre plan också öppnas.

Slottsfrun Maria drar upp rullgardinerna som skyddar de sköra dekorationsmålerierna  i rummen från solens påverkan. En mycket viktig uppgift i att vårda Sturehov, eftersom miljöerna är mycket känsliga och ömtåliga.

Ute på åkern och ängarna leker rådjuren glatt.

Slottsfrun förbereder med nya blomsterarrangemang som ska ställas ut i rummen. Ett sällskap, har bokat en middagssittning så det ska bli extra fint för Sturehovs gäster. Bjudningen ska hållas i den populära åttkantiga salen som många brukar boka för bröllop och andra festliga tillställningar. Sturehov har sedan Maria tog över som slottsfru öppnat för allmänheten, från det att knappt varit tillgängligt alls. Det är något som Maria strävar efter, att var besökare och gäst ska känna sig nästan som hemma, att det ska kännas avslappnat och inbjudande.

En gång i veckan inhandlas det stora partier blommor till slottet och de stora trädgårdsurnorna i parken.

De dekorativa urnorna som står placerade runtom i slottet kommer från slottsbutiken.

Det finns alltid något att göra på slottet. Idag har Maria börjat planera inför ett samarbete med en dekorationsmålare som ska föreläsa på slottet och kanske även hålla kortare kurser. Så för den kreativa själen, håll utkik!

En skön testund tillsammans med de busiga siameserna kan behövas emellanåt.

Efter den guidade visningen som Maria själv håller i, blir det en kort promenad till hästarna för att hälsa på.

En av de äldre ekonomibyggnaderna på Sturehov.

Hästar och ridning har alltid varit en stor del av Maria och familjens liv.

I hagarna står det flertalet äppelträd med mogen frukt.

Imorgon väntar det en ny dag med roliga händelser på slottet Sturehov.

I nästa del av vår följetong, berättar vi om en spännande besökare...

 

Text & Bild av Kristina Gyllenberg