Auktionen är den fjärde och sista som Dorotheum anordnar i år, och börjar med silverföremål den 22 november klockan 13. Samma dag går de första samtida konstverken under klubban klockan 18.00. Den 23 november tillägnas modern konst från 17.00 och framåt. Andra delen av auktionen med samtidskonst äger rum den 24 november klockan 18.00. Dessförinnan börjar smyckes- och klockauktionen klockan 15, och fortsätter den 25 november vilket också avslutar auktionsveckan.

Visningarna började den 12 november och slutar respektive auktionsdag. Vi har valt ut några av auktionens höjdpunkter.

Samtidskonst

Vi börjar med fem verk ur auktionen med samtidskonst som pågår under två dagar. Katalogen är imponerande - det är en riktig hyllning till betydelsefulla samtida konstnärer från hela världen, däribland Andy Warhol, Christo, Damien Hirst, Jörg Immendorff och Gerhard Richter. Och så Paolo Scheggi, vars klarblå verk Intersuperficie curva dall’azzuro synes ovan.

Här nedan ger Robert Longo oss en bild av vår planet. Vad som vi första anblick ser ut att vara ett fotografi från ISS är i själva verket en kolteckning som återger jorden med en otrolig precisionsförmåga.

Fem verk av Günther Uecker finns med i auktionen. Verket ovan är den trettionde delen av ett från början 30 meter långt verk med spikar, vilket Uecker med yxa styckade i trettio delar som en del i konstprojektet. "Raum zerteilter Vorstellung" nr. 30 är den högra ytterdelen av originalverket.

Nästa föremål är en sammanfogning av ett verk av fotografen Gianfranco Gorgoni och konstnären Robert Rauschenberg. Rauschenberg vidareutvecklade fotot som Gorgoni tagit av honom 1975. Slutresultatet blev en del av utställningen "Altered Images" i New York 1988.

Enrico Castellini är en italiensk konceptkonstnär. Efter att ha studerat vid konstakademien i Bryssel återvände han till Italien där han blev en del av avantgarderörelsen. Ljuset och skuggeffekterna i hans monokroma verk framställdes med hjälp av spikpistol, vilket framkallade en relief-liknande yta på duken.

Moderna klassiker

Inte mindre imponerande är auktionen med modern konst. Också här finns en betydande samling stora namn, såsom Max Ernst, Conrad Felixmüller, Giorgio de Chirico och Wifredo Lam.

Auktionens höjdpunkt är verket "Fleurs" av Marc Chagall, som han målade när han lämnade sitt ryska hem 1923 och flyttade till Paris, där en helt ny konstvärld öppnade sig för honom. Trots sin utformning ska inte "Fleurs" ses som ett stilleben. De färgstarka blommorna ser ut som ansikten och utstrålar en gladlynthet och energi, vilket symboliserar Chagalls nya liv och nyfunna hopp. Det är inte tekniken utan färgerna som ligger i fokus i verket.

"Mädchen sich kämmend" är ett av Karl Hofers senare verk (1933-45). Vid den här tiden var expressionisten förtryckt av den nationalsocialistiska regimen och blev därför ifråntagen sin professur vid Hochschule der Künste i Berlin 1933. Den konstnärliga talangen kunde de dock inte ta ifrån honom.

"Praeludium zu einem Ständchen" målades av Paul Klee kort innan hans död 1940. Vid den här tiden upplevde konstnären en oerhörd kreativitet, som till och med fick honom att använda ett ihopknycklat papper som duk för sitt verk.

Francis Picabia var inte bara målare och grafiker utan också författare. Han grundade dadatidskriften 391 i Barcelona, vilken gavs ut mellan 1917 och 1924. Han föddes 1879 i Paris som son till en medlem av den kubanska ambassaden med aristokratiskt ursprung.

Giacomo Balla var en av de mest betydelsefulla konstnärerna inom futurismen, en avantgarderörelse med rötter i Italien. Grundaren av rörelsen hette Filippo Tommaso Marinetti som beskrev grundreglerna i det "Futuristiska Manifestet" 1909. Futurismen dog med Marinetti 1944.

Silver

Efter modern och samtida konst tar vi slutligen en titt på auktionerna med smycken och silver, som äger rum både i början och i slutet av auktionsveckan.

De fyra vinkylarna tillverkades i Paris och fraktades därefter till Ryssland, där de blev en del av Anitjkovpalatsets inredning när det beboddes av tsaren Nikolaj I (1796-1855).

Smycken

blog blog

Överst: En kokoshniktiara i guld och silver med diamanter. Utropspris: 334 000 - 690 000 kronor.

Underst, från vänster: Diamanttiara, från en gammal europeisk aristokratisk samling, 1800-tal. Utropspris: 147 000 - 236 000 kronor.

Till höger: Diamanttiara, från en gammal europeisk aristokratisk familj, cirka 1900. Utropspris: 275 000 - 442 000 kronor.

Som (bokstavligt talat) kronan på verket vill vi lyfta upp de här tre fantastiska tiarorna. Den översta är gjord i Kokoschnik-stil. En kokoschnik täckte huvudet och bars av nordryska kvinnor under 1500-talet och fram till 1800-talet. Tillsammans med sarafanen var den en del av den traditionella ryska hovdräkten. Den vänstra tiarans stjärnor går att ta av och kan bäras som broscher. Den högra tiaran kan också användas på flera olika sätt: som halsband eller som tre broscher.

För köpare som personligen inte kan delta på auktionen går det att lägga förhandsbud hos Dorotheum. Det går också bra att bjuda via telefon.

Hela katalogen hittar du hos Barnebys.