Auktionerna i Köln startar den 2 december med kategorin "fotografi" klockan 15.00. Senare under kvällen är det modern konst som står i fokus. De samtida konstverken auktioneras ut den 3 december från klockan 14.00. Mellan den 8 och 9 december är det dags för en resa till Fjärran Östern, när asiatisk konst går under klubban tillsammans med de första delarna ur Günther Heil-samlingen med indiska bronsföremål.

Visningen av asiatika äger rum mellan den 3 och 7 december hos auktionshuset vid Neumarkt i Köln. Föremålen i de andra auktionerna kan ses mellan den 26 november och 1 december på samma plats. Du kan också se några av höjdpunkterna här nedan.

Fotografi

Den första Alien-filmen kom 1979, regisserades av Ridley Scott och hade Sigourney Weaver i huvudrollen, som fångades av Helmut Newton under filminspelningen.

Modern konst

Det finns flera verk av Ernst Ludwig Kirchner i auktionen, och två av dem har auktionens högsta utropspris. Kirchner målade "Mädchen im Südwester" under en vistelse på ön Fehmarn i Östersjön 1912. Modellen var dansösen Erna Schilling som han hade träffat strax innan och som stannade vid hans sida till hans död. Målningen "Häuser im Schnee" målade Kirchner efter sina skräckinjagande upplevelser under Första världskriget. Det var ett av de första verken han skapade i sin nya hemort Davos Frauenkirch i Schweiz.

Noldes färgstarka porträtt av en jägare har några symboler i bakgrunden som går att betrakta som typiska jägarattribut: Blommorna står för kärleken till naturen, och Buddhafiguren på hans högra axel speglar lugn och tålamod.

Från slutet av 1800-talet började Max Liebermann måla av badarna och ryttarna som höll till vid strandkanterna längs Nederländernas norra kust. Det var särskilt motivet med ryttaren som tilltalade honom, och verket ovan är ett fantastiskt verk. Liebermann började dessutom att avbilda det fashionabla livet i Berlin, och verket nedan föreställer en grupp människor ur den högre samhällsklassen på en konsert på Operan i Berlin.

Även dadaisten George Grosz gillade att avbilda Berlins societet. Han gjorde det dock med en stor portion humor som ibland kunde vara ganska skoningslös. Det ruttnande samhället efter Första världskriget gav honom mycket inspiration till de satiriska verken.

Samtidskonst

"Niño con un Pájaro" hör hemma i den colombianske konstnären Fernando Boteros tidiga kreativa fas, när han under 1950-talet började måla sina överdimensionerade figurer. Pojken på porträttet ovan är inte direkt smal, men det finns en ömhet i hans kroppsspråk, inte minst i hans sätt att hålla den lilla papegojan.

Den fotorealistiska kolteckningen av Robert Longo utlöser en rad instinktiva rädslor hos betraktaren. Med aluminium som duk förstärker bilden känslan av trovärdighet. Men i rättvisans namn bör det nämnas att endast sex hajattacker hade dödlig utgång för de inblandade förra året.

Ovan och nedan ses verk av Günther Uecker och Gotthard Graubner, alla skapade 1997. De säljs separat, men när man tittar på dem ser man omedelbart att de passar bäst i par.

Asiatisk konst

Avslutningsvis vill vi lyfta fram en höjdpunkt i auktionen med asiatisk konst. Detta verk av Qi Baishi leder oss också in på den moderna konsten, då den kinesiske konstnären var en av de största modernisterna i Kina och ägnade sig främst åt naturmotiv som han avbildade med bläck.

Missa inte heller de två välgörenhetsauktionerna som Lempertz anordnar den 6 och 10 december.

Alla föremål i Lempertz auktioner hittar du hos Barnebys.