Alan Rickman föddes i en arbetarklassfamilj i Acton, beläget i nordvästra London. Redan vid hans tidiga skolår var det tydligt att scenen var hans plats. Efter sin examen på Royal College of Art, började han att studera på Royal Academy of Dramatic Art (RADA). För att finansiera sina studier om Shakespeare arbetade Rickman som påklädare åt bland annat Nigel Hawthorne och Sir Ralph Richardson, då ovetandes om att senare skulle komma att bli medlem i den åtråvärda medlemsklubben Royal Shakespeare Company (RSC.)

[youtube id="06qrlwQNdpo"]

Rickman spelade Tybalt Capulet i TV-produktionen av BBC om Shakespeares berättelse Romeo och Julia. I sällskap med Orson Welles och Michael York, var han nu en i listan av skickliga skådespelare som spelat rollen som den argsinta Tybalt.

I TV-produktionen av Farliga förbindelser (Les Liaisons Dangereuses, 1985) spelade Rickman den förföriska och hämndlystna karaktären Vicomte de Valmont ur Pierre Choderlos de Laclos novell. Hans prestation gav honom nomineringar i både Tony Award och Drama Desk Award.

En annan välkänd roll som Rickman spelat var den skurkaktige Sheriffen av Nottingham i den Hollywood-producerade filmen Robin Hood: Prince of Thieves (1991). Kritiker var enade och menade att Rickman lyckades tillföra en typisk brittisk humor in i sin karaktär som Sheriffen.

[youtube id="LUDntpV_HdQ"]

I mitten av 90-talet medverkade Rickman i filmatiseringen av Jane Austen's bok Förnuft och känsla (Sense and Sensibility, ursprungligen publicerad år 1811). Tillsammans med skådespelare som Emma Thompson och Hugh Grant spelade han rollen som Colonel Brandon, en äldre man som faller handlöst för den charmige Marianne, spelad av ingen mindre än Kate Winslet. Rollen som Brandon är enligt många en av Rickmans främsta roller yrkesmässigt.

[youtube id="clTG6sYtJig"]

I slutet av 90-talet gick Rickman tillbaka till teaterscenen för att spela Anthony tillsammans med skådespelerskan Dame Helen Mirrens som spelade Cleopatra i teaterversionen av Anthony and Cleopatra.

En ny generation introducerades för skådespelaren när han tog på sig rollen som Severus Snape i en filmaterisering av författaren J.K. Rowlings berättelse om Harry PotterHarry Potter and the Philosopher's Stone. En roll som Rickman alltså först spelade år 2001, för att sedan återkomma i 2002, 2004, 2005, 2007, 2009, 2010 och tillsist i 2011.

[youtube id="tq3V3_HWIs8"]

Under år 2010 släpptes filmen där Rickman och hans mycket skickliga skådespelarröst tog sig an rollen som den blåa larven Absolem i Alice i Underlandet regisserad av Tim Burton. Berättelsen som ursprungligen är skriven av Lewis Carolls hade ett flertal andra kända röster som exempelvis Johnny Depp och Anne Hathaway.

[youtube id="6lu0IzD3lw4"]

För en skådespelare som spelat så många omtyckta karaktärer från den engelska litteraturen, kan hans sista roll  som Absolem i Alice i Spegellandet ses som en passande hyllning till hans liv och det han åstadkom. Filmen som även den regisserats av den mycket skicklige Tim Burton kommer att släppas senare i år.