Agapito Labios började sin konstnärskarriär på ett ganska ovanligt sätt, nämligen i fängelset. Då Labios avtjänade ett fängelsestraff under den mexikanska revolutionen, började han måla på väggarna för att på så vis fördriva tiden. Det dröjde inte länge innan andra uppmärksammade hans talang och snart bad vakterna honom att måla av deras barn.

Just barn blev ett återkommande tema i Labios bilder, som ofta porträtterades centralt i helkroppsfigur medan den bakomliggande omgivningen skildrade en livlig scen i staden, på landsbygden eller i ett hem. Verken sålde han i sin antikbutik i Mexico City och bland hans samlare fanns den amerikanska skådespelerskan Katherine Hepburn.

José Mijares föddes i Havanna, Kuba, och studerade som ung måleri på Escuela Nacional de Bellas Artes "San Alejandro". Tjugo år senare återvände han till skolan som professor men blev vid 47 års ålder tvingad att lämna sitt hem för exil i Miami, där han idag bor och arbetar som målare, gravör och designer. Mijares konst har figurerat i ett stort antal utställningar, bland annat på Venedigbiennalen 1952.

Kubafödda Víctor Delgados konstnärliga karriär kan delas upp i två faser, måleri och fotografi. Under skoltiden ville han studera måleri men nekades och han kom därför att flytta till New York för att försörja sig som fotograf. Tiden som fotograf var framgångsrik och Delgado fotograferade en rad serier för olika mode- och resetidskrifter runt om i världen. Han gjorde även en porträttserie med kubanska konstnärer och kom på så vis i kontakt med José Mijares. Sedan dess har Delgado framgångsrikt ägnat sin tid åt måleriet istället.

Liksom José Mijares studerade René Martín konst på Escuela Nacional de Bellas Artes "San Alejandro" i huvudstaden Havanna på Kuba. Sedan 1985 har han haft inte mindre än sextio separat- och grupputställningar i USA, Kuba och Costa Rica. I hemstaden Mexico city höll han dock sin första utställning 2014.

Martín ägnade sig först åt landskapsmåleri men kom så småningom att ta sig allt mer surrealistiska uttryck. Idag beskriver han sin stil som "tropisk surrealism" och målar helst i olja eller akryl. Många verk tar sin utgångspunkt i motiv kring djungeln, där han på ett humoristisk sätt vill uppmärksamma miljöproblem.

Carlos Aceituno Cantillana föddes 1954 i Chile och kom som ung att studera skulptur vid Universidad de Chile, där han 1977 utnämndes till professor. I sina verk ger han oss inblick i livet på landsbygden i Chile, mer specifikt i det lilla samhället Colchagua, där Cantillana föddes.

 

Ovan nämnda verk kommer alla från en privat amerikansk samling bestående av verk av latinamerikanska konstnärer. De, liksom många andra samtida konstverk, auktioneras ut den 29 juni på auktionshuset Isbilya i Sevilla.

Dagen dessförinnan, den 28 juni, håller Isbilya ytterligare en auktion, denna gång med hantverk, smycken och äldre måleri.

 

Hela utbudet hos Isbilya finns att hitta här på Barnebys!