Porträttet av Grevinnan Gertrud av Dudley, är målad av Sir William Orpen. Dess värde uppskattas till ca 385 000 kronor och är inte bara en vacker målning utan har även en intressant historia att berätta.

Strax före det att första världskriget tog sin början hotade Gertrudes vilda upptåg att förstöra ryktet hos några av Englands förnämsta personer och det sades att Kung George V och Drottning Mary kände sig tvingade att ingripa för att förhindra en skandal.

Gertie Millar (f. 1879) inledde sin karriär som skådespelare vid St James Theatre i Manchester redan som trettonåring. Hon kom därefter att flytta till London och blev snabbt en publikfavorit. År 1902 gifte hon sig med Lionel Monckton som var en beundrad kompositör av musikaliska komedier och som även skrev många av Gertruds hitlåtar. Deras äktenskap var dock allt annat än lyckligt och snart ryktades Gertrude ha en affär med hertigen av Westminster. Affären ledde till att de båda ville skilja sig för att istället kunna gifta sig med varandra. Det här var inte speciellt populärt hos varken Gertruds man Lionel Monckton eller hos Kung George V och Drottning Mary. De två sistnämnda bestämde sig därför för att ingripa och förhindra att hertingen av Westminister skilde sig från sin fru, vilket de fruktade skulle bli en skandal.

Efter sin makes död år 1924 gifte Gertrude om sig med Greven av Dudley, William Humble Ward (1867-1932), vars familj var djupt förmögna från deras affärer inom gruv- och järnbruksindustrin.

Gertie Millar var under sin tid en av de mest älskade stjärnorna samt fotograferade kvinnorna i England och hennes liv var på många sätt spektakulärt. Hon avled ​​i sitt hem i Chiddingfold år 1952, vid en ålder av 73 år och efterlämnade sig en förmögenhet på drygt 670 000 kronor.

År 2012 höll National Portrait Gallery en utställning med titeln: Gertie Millar, Countess of Dudley: From Stage to Society vilket innehöll en omfattande samling fotografier på henne.

Sworders VD, Guy Schooling, berättar; As well as being an intriguing picture of one of the most fascinating and photographed women of the age, it is a fine portrait by one of the most talented artists ever to come out of Ireland – and this is a rare opportunity to acquire such a work.

Om inte detta konstverk vore nog så innehåller auktionen även dessa verk:

 

Franska konstnären Henri Jean Guillaume Martin är en av de viktigaste inslagen i auktionen. hans målning Saint-Cirq-Lapopie är värderad till drygt en miljon kronor. Den rymmer en imponerande proveniens och såldes senast på Sotheby's i New York den 12 november 1988, för 1,15 miljoner kronor.

Thomas Hudsons porträtt av Maria, dotter till Sir William Browne och hustru till William Folkes, sittandes i en vacker klänning silke och spets, väntas säljas för drygt 100 000 kronor. Målningen är undertecknad och det går även att läsa följande rad "Mary Dr & arvtagerska Sir Wm Browne, 2d. Maka till W Folkes Esq ob.1773 aet.52 'u.r."

Detta bord är ett av totalt fyra möbler snidade i trä. Bordet är tillverkat av valnöt och uppskattas vara värd ca 40 000 kronor. Den kommer ifrån sent 1800-tal, är signerad med möjligtvis M .. Eugiane. Bordskivan föreställer ett skogslandskap med frukt ,vinstockar och fåglar och bordsbenet är ristat likt en trädstam med skogens djur och figurer sittandes på.

 

Ni hittar hela Sworders katalog HÄR!