Gordon Parks är en av mästarna inom det moderna amerikanska fotot vars kanske mest intressanta bilder utgörs av en serie färgbilder som han fotade på uppdrag för Life Magazine 1956 och som efter den initiala publiceringen försvann i tomma intet innan de återuppäcktes drygt femtio år senare. Bilderna följer tre afroamerikanska familjer i Alabama i begynnelsen av civilrättsrörelsen, ett år efter den historiska episoden med Rosa Parks (den afroamerikanska kvinnan som vägrade lämna företräde till en ljushyad man på en buss).

Det är så grymt vackra bilder som är intressanta ur flera avseenden. Visserligen återger biderna den etniska segregation som de facto förekommit (bland annat visar bilderna olika entrér och köer för ljusa och mörkhyade) men i sammanhanget är det anmärkningsvärt att bilderna utvisar att segregationen varit mycket mer gråskalig och inte så svart på vitt som den bild som ibland förmedlas avseende den aktuella tiden. Om bilderna hade varit svartvita skulle de bakomliggande förhållanden känts så mycket mer avlägnsa i tid men faktumet att de förekommer i färg gör att det är svårare att distansera sig i nutid.

Gordon Parks kom förresten senare att regissera den kanske kändaste filmen i genren blaxploitation på 70-talet...Shaft. Nedan följer ett urval av hans bilder (längst ner hittas även en bild han tog av Ingrid Bergman vid inspelningen av Rosselinis Stromboli.