Tsarinnan Maria Fjodorovna blev så förtjust i ägget att Alexander III utsåg Peter Carl Fabergé till kunglig hovleverantör. Fabergé fick därefter i uppdrag att varje påsk presentera ett nytt unikt ägg med en överraskning inuti. Denna tradition togs sedan över av Nikolaj II av Ryssland som fortsatte ge de unika påskpresenterna till sin fru Alexandra Fjodorovna och till änketsarinnan.

Vad man vet lämnade bara ett ägg Ryssland, vilket skedde 1918 då Maria Fjodorovna flydde landet som en följd av den ryska revolutionens utbrott. Under revolutionen glömdes de övriga äggen delvis bort och några blev även stulna. Då Josef Stalin behövde få in pengar, sålde han på 1930-talet fjorton ägg på västerländska auktionshus till rena fyndpriserna sett till dagens pengavärde.

Idag finns 21 ägg kvar i Ryssland på Kremls museum. År 2004 ropades världens näst största Fabergésamling, om nio ägg, ut på auktion. Dessa kom dock att istället säljas privat till den ryske gas och oljemiljardären Viktor Vekselberg, vilket skapade stora rabalder. Trots att Vekselberg fick betala en betydande summa ansåg han äggen vara ovärderliga och beskrev dem som något av det finaste bland ryska kulturskatter. Av de återstående äggen finns idag några på Virginia Museum of Fine Arts och på New Orleans Museum of Art samt i privat ägo. Ett ägg hittades 2014 av en skrotsamlare på en loppmarknad i USA som sålde det till den Walsesiska antikhandeln och juvelerarfirman Wartski som grundades 1865 och som delvis specialiserat sig på just föremål av Fabergé. Företaget förmedlade sedan ägget till en anonym samlare för 210 miljoner kronor. Var de återstående sju äggen befinner sig är det idag ingen som vet.

 

Fler föremål av Fabergé hittar du här!