Det amerikanska auktionshuset Ancient Resource Auctions grundades år 2003 och har sedan dess specialiserat sig på antika föremål, mynt och antikviteter. Den 2 mars bjuder auktionshuset in till en särskilt spännande auktion där budgivare kan bjuda på över 450 föremål vars rötter sträcker sig tusentals år bak. Här är några av auktionens höjdpunkter.

Detta egyptiska sphinxhuvud härstammar från den ptolemeiska dynastin, en period då det hellenistiska riket härskade över det antika Egypten, omkring år 332 – 30 f.Kr. Det fint snidade huvudet är ett porträtt och föreställer en farao iklädd Nemes huvudduk, en traditionell huvudbonad reserverad för landets härskare. Huvudet har tidigare varit en del av  konsertpianisten Ruth Deyo och dennes make Charles Daltons privata samling. Deyo, som fascinerades av det antika Egypten var själv mycket god vän med Howard Carter, en brittisk egyptolog som under flera år under 1900-talets början deltog i utgrävningarna av flera pyramider och Tutankhamuns grav år 1922.

Under forntiden befolkades mellersta och norra Italien av ett folk som kallades etruskerna och det etrustiska riket var känt för sitt vackra konsthantverk. Detta kvinnohuvud har daterats till cirka år 400 f.Kr. och tillhör den sorts utsmyckning som ofta placerades i tempel, ofta ackompanjerade av en rikt utsmyckad krona eller huvudbonad.

Under antiken var staden Tanagra en betydande ort i Boiotien, Grekland. Den välmående handeln, vinodlingar och bördiga jordbruket gjorde staden rik. Denna staty föreställer en tangarisk kvinna och har daterats till 300-200 år f.Kr. Under utgrävningar har arkeologer upptäckt mängder av dessa terracottafigurer, ofta i närheten av gravbyggnader. Figurernas syfte var att erbjuda de döda tröst. De figuriner från Tanagra som föreställer kvinnor är allt som oftast klädda i samma enkla, draperade klädnad med en tung sjal runt sina axlar. Den mest berömda skulpturen från Tanagra är Draped woman wearing a himation and holding a fan, som visas på Louvren i Paris.

Foto: Ancient Resource Auctions. Foto: Ancient Resource Auctions.

Denna terracottarelief har daterats till omkring år 500 f.Kr och föreställer en vardagsscen med två sittande kvinnor upptagna av handarbete. Den runda reliefen lär att fungerat som en kistdekor, vilket ofta förekom på välbärgade människors sista viloplatser.

Sist ut och äldst bland höjdpunkterna är denna vikingakam i brons. Kammen har daterats till 800-900 f.Kr. och härstammar från norra Europa.

Samtliga av Ancient Ancient Resource Auctions hittar du här.