Möbler, skulpturer och konsthantverk

Inte mindre än 280 europeiska konstskatter från 1300-talet och fram till 1800-talet går under klubban hos Sotheby's i Paris den 28 november.

Bland auktionens höjdpunkter finns detta exceptionella par soffor, skapade av Nicolas Heurtaut (5,9 - 9,8 miljoner kronor), som garanterat kommer dra till sig uppmärksamhet från möbelkonstens allra största beundrare.

Med sin asymmetriska form är sofforna med ett armstöd en vacker vittnesbörd 1750-talets uttrycksfulla rokokostil.

Två sällsynta byster i fajans från 1700-talets Rouen är också exempel på föremål i auktionen som man inte får missa.

Louvren har fyra liknande byster från en annan serie som beskrivs av konsthistorikern Daniel Alcouffe som "mästerverk i fajans från Rouen och också mästerverk på Louvren".

Slutligen har vi den här hjärtkrossande Louis XV-karmstolen i bok, vars hjärtformade ryggstöd får vem som helst på fall. Stolen användes vid skapandet av peruker, vilket inte var vanligt för den här typen av möbler och därför gör den särskilt ovanlig och unik.

Auktionen startar den 28 november kl 10.30 och 14.00. En offentlig visning kommer att hållas 25-27 november hos Sotheby's i Paris. Mer information hittar du på www.sothebys.com.

Skatterna från den prestigefulla Qizilbash-samlingen

Uppsättningen bestående av nio föremål anses vara en av världens mest utomordentliga samlingar av europeisk konst från 1600- och fram till 1800-talet. Makarna Mariam och Hossein Qizilbash har med stor omsorg och känsla för estetik samlat konstföremål under många år.

[youtube id="i7EE89SZaJI"]

Föremålen i samlingen varierar stort men är alla av mycket hög kvalitet. Varje konstart inom smide - guld, brons, smycken etc. - representeras av de mest fulländade, ovanliga och utsökta verk man kan tänka sig.

Bland de nio föremålen som auktioneras ut finns ett turkosblått porslinsset, tillverkade under Kangxiperioden (1662-1722) och dekorerade med brons från Louis XV:s regeringsår (utropspris 9,8 - 19 miljoner kronor), som otvivelaktigt är av museikvalitet.

Denna typ av porslin är extremt sällsynt. Det utvecklades av köpmannen Juilliot och var särskilt uppskattat av drottning Marie Antoinette, som ägde flera objekt av detta himmelsblåa porslin som dekorerats med förgylld brons.

Ovanligt nog innehåller Qizilbash-samlingen dessutom tre piqué-föremål.

Piqué är konstföremål med inläggningar av guld, silver eller pärlemor. Tekniken kräver högkvalitativt material och stor precision i arbetet. Piqué symboliserar konstverkens perfektion i 1700-talets Europa.

Auktionen äger rum den 28 november klockan 19.00. En offentlig visning kommer att hållas 24-27 november hos Sotheby's i Paris. Mer information hittar du på www.sothebys.com.

Europeiska konsthantverk i guld

Den 29 november kommer Sotheby's i Paris presentera en uppsättning på 150 föremål tillverkade mellan 1600- och 1900-talet av europeiska guldsmeder. Auktionen innehåller tjugo te- och kaffekannor från olika epoker och i olika stilar.

Denna ovanliga förgyllda tekanna från det tidiga 1800-talet har ett handtag i form av en vinge och locket är utformat som ett egyptiskt huvud. Kannan förvarades i David-Weills samling fram till 1972, och är ett gott exempel på den egyptiska stilens återkomst.

Bland de andra exceptionella föremålen som ingår i auktionen fångade den här vattenkannan och handfatet av Jean-Baptiste-Claude Odiot vår uppmärksamhet.

Odiot utsågs till guldsmed för kejsar Napoleons hov och är känd för sitt noggranna och oöverträffat förfinade arbete.

Auktionen äger rum den 29 november klockan 10.30. Visning hålls mellan 25-27 november hos Sotheby's i Paris. Mer information hittar du på www.sothebys.com