unnamed unnamed

Stolens fot håller på att gå av, vad gör man? I det här fallet har man gått till bysmeden som spikar fast en förstärkning av järn. Efter ett antal år fungerar inte förstärkningen längre så då lindar man ståltråd runt benet. Slutligen försöker man dölja ingreppen genom att måla över det hela. Den stackars stolen har nu förutom den första järnspjälan fått ett gips av stål. Jag känner att jag måste befria stolen från gipset och lägger ett lågt bud. Spänningen är stor när tiden för klubbslag närmar sig … där gick tiden ut … jag fick den! Tänk att det går att köpa möbler som är mer än 250 år gamla för några hundralappar på auktion i Sverige.

1 1

Nu kan arbetet börja. Först tar jag bort ståltråden med en avbitartång och därefter drar jag ut spikarna till järnbeslaget. När gipset äntligen är borta faller den maskätna foten av. Nu ska stolen få en riktig lagning. Jag ska limma på nytt trä som ersättning för det som har ruttnat. Dessutom vill jag skrapa bort den tjocka vita färgen som har målats på någon gång under tidigt 1900-tal.

unnamed (4) unnamed (4)

Stolen är från sen barocktid, någon gång kring 1700-talets mitt. Det är strax innan den manliga barockens lillasyster, den eleganta rokokon, gör sitt intåg. Stolen måste ha varit mycket uppskattad under sitt långa liv: den har målats om, förstärkts med klossar på insidan av hörnen, en tvärslå har bytts ut och den har klätts om. Nu väntar, förutom läkning av foten,framskrapning av originalfärgen samt nya kläder i form av nytt tyg på sitsen.

Visst är det något speciellt med möbler som har vårdats, vanvårdats, ärvts, sålts, skänkts bort och överlevt i över 250 år. Den slitna klyschan att vi bara lånar av kommande generationer blir till sanning nu när stolen ska få ett nytt liv och förhoppningsvis leva länge än.