Härom dagen besökte jag Millesgården, en storslagen skulpturpark och en unik plats på jorden. Dessutom väldigt barnvänlig med stora utomhusytor med inbjudan till självklara samtalsämnen med de små.

Millesgården_Carl-Milles_kvällsbild_Lidingö_Olga Milles_Millsegårdens vänförening Millesgården_Carl-Milles_kvällsbild_Lidingö_Olga Milles_Millsegårdens vänförening

Det var år 1906 som konstnärsparet Carl och Olga Milles köpte en ganska otillgänglig men storslagen tomt på en klippa i Herserud på Lidingö utanför Stockholm där de ville bygga sitt hem och ateljé. När Carl Milles fick ekonomisk framgång med sina skulpturer på 1920-talet köpte paret även granntomten där en skulpturträdgård växte fram.

År 1936 gjorde konstnärsparet om Millesgården till en stiftelse som överlämnades som gåva till svenska folket. När Carl och Olga var i Amerika mellan 1931-50, avtog byggtakten på Millesgården. Carls bror arkitekten Evert Milles utförde emellertid nya planritningar i avvaktan på kommande utbyggnadsprojekt, vilka delvis blev verklighet när paret återvände till Millesgården 1950. Bland annat tillkom den stora nedre terrassen med monumentala repliker av fristående skulpturer och fontängrupper från USA och Sverige.

Äntligen har museet fått en restaurang som är riktigt riktigt bra, med väldigt trevlig och kunnig personal. I anslutning till restaurangen, Millesgården Lanthandeln, ligger även en butik som drivs av samma krögare som restaurangen Johan Oster, Anders Elfving och John Modig.

I butiken på Millesgården Lanthandel säljer de suveräna närodlade råvaror, om än till höga priser. Priser som motiveras på samma sätt som många antikhandlare motiverar sina priser - Det kostar mycket men det är inte dyrt. Och jag lovar att ni får vara med om en smakupplevelse, inte minst om ni frågar efter dagens rekommendation av kött.

Dessutom kan jag rekommendera att gå med i Millesgårdens vänförening, av flera skäl. Bortsett att man hjälper Museet att finnas kvar och utveckla sin verksamhet, så får man förutom gratis entré, och rabatt i museibutiken även 10 % rabatt i restaurangen och 5 % rabatt i Lanthandelns butik.