Ett brittiskt mästerverk: John Constable

Förra veckan skickades ett riktigt mästerverk in till Barnebys värderingstjänst. Den ståtliga landskapsmålningen har kvar originalramen och är ett karakteristiskt verk för den brittiske 1800-tals konstnären John Constable. 

Ett brittiskt mästerverk: John Constable

 John Constable var en av de främsta landskapsmålarna i England under 1800-talet. Han föddes 1776 i East Bergholt, Suffolk, vilket också är motivet på tavlan med titeln "A Mill or View at East Bergholt".

Enligt Martin Atkinson, National Trust Property Manager i East Suffolk, stämmer topografin med vyn mot Manningtree från en plats i East Bergholt, så det var troligen ett ställe konstnären var välbekant med.

Det var ingen hemlighet att Constable föredrog att måla landskap som han hade en personlig anknytning till. Efter att ha ställt ut sin första målning på Royal Academy 1802 skrev han till sin vän John Dunthorne:

"Jag kommer strax att återvända till Bergholt där jag ska ägna mig åt strävsamma studier av naturen".

Byn runt River Stour kallas för "Constable Country" och han skrev själv 1821 att han "borde måla mina egna platser bäst... Jag associerar min 'bekymmerslösa barndom' med allt som rör Stours strandbankar."

På grund av sin hustrus dåliga hälsa tillbringade han sina vuxna år i Hampstead som då låg i utkanten av London och där luften var mindre förorenad. Målningen nedan heter "Storm Clouds over Hampstead" och såldes hos Christie's för 4,6 miljoner 2012.

Storm Clouds over Hampstead, John Constable, R.A. (1776-1837).
Storm Clouds over Hampstead, John Constable, R.A. (1776-1837).

Constable ville att hans målningar skulle komma så direkt från naturen som möjligt, och med sin djupa religiösa tro ville han också avbild "Guds egna verk" så naturtroget han kunde.

Hans verk är gripande och säljs alltid för höga summor på auktion. Det mest kända verket av konstnären, "The Hay Wain", är en del av den permanenta utställningen på National Gallery i London. Målningen föreställer en hövagn som står i vattnet bredvid en kvarn med en grupp drängar som skymtar längre bort på ängen. Scenen är plockad från Constables älskade Suffolk och det ser nästan likadant ut där idag som det gjorde när han målade tavlan.

The Hay Wain, John Constable R.A (1776-1837).
The Hay Wain, John Constable R.A (1776-1837).

En vacker målning av den folkkäre konstnären liknande den som skickades in till värderingstjänsten kan sluta på upp emot 2,2 miljoner kronor på auktion.

Vill du sälja konst eller föremål på auktion? Pröva vår värderingstjänst idag!