Att placera Sveriges främsta mässa för konst på Gallerians tak var faktiskt en riktigt god idé. Liksom det var bra att låta de medverkande gallerierna visa verk av endast en konstnär. Det blev mer sammanhållet, inte så spretigt och intressantare för både besökare och konstnär. Bilden ovan föreställer Per Mårtenssons "Paintings For Stockholm" (2+3), från 2016 som visas hos ELASTIC Gallery.

Hela inramningen och utbudet skapade en dynamik som känns mer samtida än mässan gjort de senaste åren.

Under öppningsdagen blandades som vanligt konsttörstande storsamlare med kändisar och champagnevingliga besökare. Stämningen var god och köpkraften tycktes finnas kvar hos den svenska konstpubliken.

Att gallerierna koncentrerade sig på ett konstnärskap är klokt. Det förstärker  galleristens roll som den som i första hand värnar och tror på konstnärer och konstnärskap långsiktigt. Sedan tio år tillbaka känns det som att galleriscenen och andrahandsmarknaden många gånger sneglat för mycket på varandra. Ibland har rollerna blandats ihop både av aktörerna själva men även publiken.

Senaste åren känns det som att gallerivärlden har tagit tillbaka sin roll som den mest intressanta plattformen för samtida konst igen. Det är här det händer på riktigt. Det är här första kapitlet skrivs.

Besök Market Art Fair! Öppet 22-24 april, fredag kl 12-19, lördag kl 12-18, söndag kl 12-18 på elfte och tolfte våningen på Malmtorgsgatan 8, Brunkebergstorg i Stockholm.