Äntligen kom inbjudan, den var efterlängtad och vi tvekade inte en sekund på att tacka ja. Självklart ville min vän och kollega Carolina Tüür och jag gå på auktionshuset Sotheby’s cocktailfest i samband med klock- och smyckesauktionerna i november – och det var framförallt Marie Antoinettes juveler som lockade.

Fredagskvällen var glittrande och bestod av champagne, snittar, jazzband och välklädda gäster som kunde frottera med klock- och juvelexperterna på plats. Vår vän Mikael Wallhagen, Sotheby’s Senior Specialist, Head of Watch Department Genève, var den som bjudit in oss och han tog sig tid att presentera oss för många av sina kollegor.

Rosettbrosch i silver med en gammalslipad diamant (gul). Gåva till Marie Anne vid giftermålet med Elie av Parma. Diamanterna har tillhört Drottning Marie Antoinette. Såld för 275 000 CHF (inkl provision). Foto: Sotheby's. Rosettbrosch i silver med en gammalslipad diamant (gul). Gåva till Marie Anne vid giftermålet med Elie av Parma. Diamanterna har tillhört Drottning Marie Antoinette. Såld för 275 000 CHF (inkl provision). Foto: Sotheby's.

Det var inte en vanlig auktionsvecka hos Sotheby’s denna gång eftersom de fått uppdraget att sälja juveler från den kungliga familjen Bourbon Parma. Royal Jewels from the Bourbon Parma family är en av de mest spektakulära auktioner jag någonsin sett: Bourbon Parmas släktträd sträcker sig över århundraden av kungliga familjer runt om i Europa.

Det allra bästa var så klart de tio smycken som tillhört den juvelälskande Marie Antoinette (1755-1793), Frankrikes egentliga sista drottning och förmodligen världens mest kända, jämte Cleopatra.

Örhängen med naturliga pärlor och diamanter, tillhört Marie Antoinettes samling. Såld för 447 000 CHF (inkl provision). Foto: Sotheby's. Örhängen med naturliga pärlor och diamanter, tillhört Marie Antoinettes samling. Såld för 447 000 CHF (inkl provision). Foto: Sotheby's.

Genom historien har smycken alltid varit ett sätt att uttrycka sig själv och sin status på, varpå dessa smycken med sin extraordinära proveniens spelar en mycket viktig roll i historien. På de flesta av porträtten på Marie Antoinette syns hon bära sina älskade pärlor, symbolen för rikedom och makt sedan tusen år tillbaka tack vare deras skönhet och raritet. Dessa naturliga pärlor var de högst åtrådda bland de europeiska kungahusen.

Diamanterna i tiaran satt först i kraschanen Order of Saint Esprit som tillhörde Frankrikes kung Charles X, men fattades i denna tiara av juvelhuset Hübner 1912. Såld för 975 000 CHF (inkl provision). Foto: Sotheby's. Diamanterna i tiaran satt först i kraschanen Order of Saint Esprit som tillhörde Frankrikes kung Charles X, men fattades i denna tiara av juvelhuset Hübner 1912. Såld för 975 000 CHF (inkl provision). Foto: Sotheby's.

På lördagsmorgonen var det Carolinas och min tur att känna oss som kungligheter. Genom goda kontakter med underbara Sofia Ekeroth de Almeida på Sotheby’s Stockholmskontor fick vi möjligheten att stämma möte med Daniela Mascetti, Sotheby’s Jewellery Europe and Senior International Specialist. I ett möte på över en och en halv timme fick vi berättat för oss om varje smycke och självklart fick vi även undersöka och prova dem.

Marie Antoinette, eller Maria Antonia av Österrike, var yngsta dotter till kejsarinnan Maria Thérèse av Österrike och 15 år gammal gifte hon sig med den framtida kungen Louis XVI (1754-1793) och fick då en ansenlig mängd juveler att ta med sig, bland annat av sin mor.

Ring med Marie Antoinettes porträtt, gouache på elfenben, krans med gammalslipade diamanter, i ägo hos drottning Marie Antoinette och senare tillhörde den Marie Thérèse som gav den till sin adpotivdotter Louise av Frankrike. Såld för 250 000 CHF. Foto: Sotheby's. (inkl provision) Ring med Marie Antoinettes porträtt, gouache på elfenben, krans med gammalslipade diamanter, i ägo hos drottning Marie Antoinette och senare tillhörde den Marie Thérèse som gav den till sin adpotivdotter Louise av Frankrike. Såld för 250 000 CHF. Foto: Sotheby's. (inkl provision)

Hon födde fyra barn, varav de två yngsta tros vara kärleksbarn hon fick med den svenska greven och diplomaten Axel von Fersen.

Franska revolutionen bröt ut år 1789, men det tog ett par år för kungafamiljen att planera sin flykt. År 1791 skickade drottningen sina väl inpackade juveler till sin syster, ärkehertiginnan Marie Christine i Bryssel, som såg till att juvelerna fraktades till Wien med den speciellt utsedde Comte de Mercy Argenteau för att säkra deras plats i familjen.

Det var endast en medlem av den franska kungafamiljen som överlevde revolutionen, dottern Marie Thérèse av Frankrike (1778-1851). Hon satt fängslad med sin mor, far och bror och fick uppleva alla deras bistra öden tills hon i december år 1795 fick sin frihet i utbyte mot franska fångar. Hennes kommande liv i exil hade bara börjat.

Monogramring med bokstäverna MA som tillhört Marie Antoinette. Såld för 447 000 CHF (inkl provision). Foto: Sotheby's. Monogramring med bokstäverna MA som tillhört Marie Antoinette. Såld för 447 000 CHF (inkl provision). Foto: Sotheby's.

När hon släpptes tog hon sig till Wien där hennes kusin kejsaren Franz II av Österrike (1768-1835) återlämnade hennes mors smycken samt den stora summa pengar och guldmynt som hennes far, kung Louis XVI, sett till att föra ut ur Frankrike.

År 1814 återvände Madame Royale, som Marie Thérèse också kallades, till Frankrike för att se sin farbror Louis XVIII (1755-1824) bli ny kung. Eftersom han var änkling blev hon landets första dam och bar alltid stolt sin mors smycken vid de officiella tillställningarna. Hon gifte sig med sin kusin, Ludvig Anton, hertig av Angoulême, med förhoppningarna om att han skulle bli fransk tronföljare vid monarkins återupprättande.

Denna pärlcollier syns på flera av porträtten målade av Marie Antionette. Foto: Sotheby's. Denna pärlcollier syns på flera av porträtten målade av Marie Antionette. Foto: Sotheby's.

Då de inte fick några egna barn testamenterade Madame Royale år 1851 juvelerna till sina återstående släktingar, som skulle delas i tre delar till hennes adoptivdotter Louise av Frankrike, hertiginna av Parma och barnbarn till Charles X, Frankrikes kung. Charles X lämnade i sin tur smyckena i arv till sin son, Robert I, den siste regerande hertigen av Parma.

Närmare 80 år senare skriver Marie Antoinettes släkting och svärdotter till Robert I av Parma, prinsessan Marie Anne av Bourbon Parma ner delar av arvet. Tack vare Marie Anne finns dessa juveler noggrant nedtecknade för eftervärlden att ta del av.

Tillbaka till nutiden – onsdagen den 14 november 2018 då auktionen ägde rum, kunde vi se dem, känna på dem och följa deras fortsatta resa genom historien. De har överlevt både den franska revolutionen, flykt, exil och stannat inom samma familj i över 200 år. Vi hoppas de ska fortsätta sin historia som fortsatt som samling, och inte spridas över världen. Vem vet, kanske hittar de tillbaka till Frankrike?

Världsrekord för en pärla såld på auktion! Onsdag 14 November 2018 såldes en pärla som tillhört Drottning Marie Antoinette för 36 miljoner CHF (inkl provision). Foto: Sotheby's. Världsrekord för en pärla såld på auktion! Onsdag 14 November 2018 såldes en pärla som tillhört Drottning Marie Antoinette för 36 miljoner CHF (inkl provision). Foto: Sotheby's.

Dessutom slog pärlhänget med utrop nummer 100, alla rekord: den naturliga droppformade vita pärlan i så gott som perfekt skick, hänger under en tidstypisk rosett i silver med gammalslipade diamanter, prydd med en ännu större diamant fäst ovanför, klubbades i salen till 32 miljoner schweizerfranc, en hisnande summa på närmare 300 miljoner kronor. För ett par dagar sedan låg den i min hand.

Det var inte det enda rekordet som slogs dessa två dagar hos auktionshuset Sotheby’s. Även det enda kända exemplaret Patek Philippe Ref 2499, den så kallade Asprey-klockan, såldes för 3 915 000 CHF (inkl. provision) under den minst sagt lyckade auktionsveckan.

Fler antika smycken hittar du hos Kurt Ribbhagen.