Mellan den 9-10 februari kommer amerikanska Simpson Galleries hålla två högkvalitativa försäljningar med modern konst, antika möbler och dekorativa konstskatter. Auktionernas kataloger består till stor del av modern konst signerad amerikanska, franska, grekiska och nederländska konstnärer.

Oljemålningen Columbus Circle av den amerikanske konstnären Guy Carleton Wiggins är en av den första auktionsdagens höjdpunkter. Impressionisten Wiggins föddes år 1883 i Brooklyn och spenderade merparten av sitt liv med att porträttera sin hemstads landmärken. New Yorks första skyskrapor byggdes under 1800-talets slut och fascinerade Wiggins. Konstnärens verk där ett vintrigt New York figurerar är särskilt populära och uppskattade.

Wiggins målade Columbus Circle år 1936, samma år som han valdes in i den prestigefulla akademien National Academy of Design. Enligt auktionshuset verkar det dessutom som att Wiggins ansökte just med Columbus Circle.

Georgios Jakobides var en grekisk konstnär som spenderade merparten av sitt liv i München, där han både öppnade studio och en egen målarskola för kvinnor, vilken var öppen åren 1878-1898. Jakobides huvudsakliga konstnärliga tema utgjordes av vardagslivet, där barn, interiörer och stilleben figurerade som motiv. Kvinnor upptagna av handarbete, som stickning och sömnad var vanligt förekommande, som i verket Little Girl Knitting. Efter att Jakobides återvänt till Grekland år 1900 blev han känd som en av landets skickligaste porträttörer. Vid sin död år 1932 efterlämnade sig konstnären nästan 200 målningar.

Oljemålningen Pink and Violet Mountains with Lake Front Houses är ett landskap signerad den amerikanske konstnären Edgar Payne, som i likhet med många andra amerikanska konstnärer reste till Europa under 1920-talet för att måla. Payne målade fiskebåtar i Bretagne, porträtterade de snöiga alpvidderna i Schweiz och venetianska landskap i Italien. År 1923 belönades Payne med en hedersutmärkelse av Parissalongen vilket bidrog till hans enastående karriär i hemlandet, där han främst målade Kaliforniens bergiga landskap.

Men Simpson Galleries bjuder inte bara på konst 9-10 februari, utan även på antikviteter som ett vitrinskåp i ebenholts och rosenträ. Skåpet tros ha tillverkats av möbelföretaget Pottier & Stymus under 1800-talet. Pottier & Stymus grundades år 1859 i New York.

Dessa två figurer är gjorda i sann Valentino Panciera Besarel-stil och har daterats till 1800-talets andra hälft. De tillverkades på uppdrag av Zacharie Olympe Hériot år 1883, en fransk affärsmän som senare skulle bli borgmästare i franska Essoyes. Efter att Hériot köpte det franska slottet Château de la Boissière i Yvelines inledde han sitt arbete med att renovera slottet. Valentino Panciera Besarel var en känd skulptör som ofta arbetade tillsammans med arkitekten Guiseppe Segusini och tillsammans tog de emot mängder av privatuppdrag. Bland deras mest kända kunder återfanns prinsen av Wales, det brittiska konsulatet och den italienske kungen.

Denna utsökta Art Decó-klocka tillverkades av den erkända glasmästaren René Lalique. Klockan är tillverkad i frostat glas och bär namnet Two Figures. De två handblåsta flickorna är klädda i draperade klänningar och håller i en dekorativ blomkrans.

Simpson Galleries kataloger innehåller utöver dessa höjdpunkter mängder av silver, vin och modern konst. Samtliga kataloger hittar du här.