Det är ju något speciellt med att avnjuta en måltid i en historisk och otroligt vacker miljö från det sena 1700-talet.

På just denna dag har Sturehovs slott ett mindre sällskap som kommer på middag. Slottsfrun har dukat fint i den stora salen på övervåningen och ostron står framdukade till förrätt som ska serveras tillsammans med en god kräftsoppa.

Det är minst sagt stämningsfullt med de stora kandelabrarna som lyser upp den stora salen – ljuset som reflekteras i mässingluckorna och kaklet som glänser på kolonnkakelugnen, med Lars Bolanders handmålade illustrationer, och skuggorna från de utsmyckade väggarna i salen. Den vackra centrerade kristallkronan tycks glittra. Tänk så många måltider och baler som utspelat sig här!

De som idag ska avnjuta en måltid, är nämligen författaren och historikern Herman Lindqvist som kommer på besök med hustrun Liliana Komorowska tillsammans med goda vänner. Här står det glada sällskapet tillsammans med slottsfrun Maria Sandberg (längst till höger), som välkomnar besökarna till slottet.

Vi på Sturehovs slott älskar besök, och att ha ett så fint sällskap på middag på slottet är ett sant nöje. Herman Lindqvist har skrivit flertalet böcker om Sveriges historia.

Slottsfrun passade på att få Hermans autograf då hon läser hans nyutkomna bok "Bernadotte - för Sverige hela tiden".

Dagen efter står salen och borden väntande på nästa festliga tillställning! Snart närmar sig vintern och Sturehovs julbord!

 

Foto : Slottsfruns privata

Text av Kristina Gyllenberg