Hélène Hernmarck Olsson har alltid haft ett stort intresse för handväskor, men det var ett par för små Louboutinskor som ledde fram till att hon för två år sedan grundade webbutiken Still In Fashion som köper och säljer väskor, skor och accessoarer från erkända varumärken som Chanel, Hermès och Louis Vuitton.

Hélèna Hernmarck Olsson Hélèna Hernmarck Olsson

Berätta, hur kommer det sig att du startade Still In Fashion?

- Jag har alltid varit väldigt road av handväskor och själv köpt och sålt till olika secondhandbutiker i mer än trettio år. Att jag sen grundade Still In Fashion började egentligen med en resa till Madrid för fem år sedan, där jag köpte ett par supersnygga men alldeles för höga Louboutinskor. Åter i Sverige kände jag att de inte var något för mig och gjorde ett par försök att sälja dem men utan resultat. De stod sedan i min garderob i två år fram tills att min man sa till mig att ta itu med dem. Det var då jag började undersöka möjligheten att sälja dem själv och kom fram till att bästa sättet skulle vara via en webbutik. På den vägen är det.

Hur ser den typiska kunden ut?

- Jag säljer bara de mest erkända och dyra varumärkena som exempelvis Hermes, Chanel och Chloé, som alla har ett starkt andrahandsvärde. Eftersom det handlar om rätt stora pengar brukar de flesta ha kommit upp sig något i ålder och fått sitt första riktigt bra betalda jobb innan de känner att de har råd att investera i en finare märkesväska. Ofta gör man en form av karriär även inom denna sfär där man först köper något lite billigare, till exempel Mullberry innan man successivt byter upp sig.

Likaså är det främst kvinnor i medelåldern som säljer sina väskor. Auktionshusen håller ju sina fashionauktioner två gånger per år men många som har bestämt sig för att köpa eller sälja vill inte vänta. För en del handlar det om att de helt bytt livsstil och kanske flyttat ifrån storstaden. Då känner de inte längre att det passar att använda den typen av väskor.

Hur bra investering är en äkta märkesväska?

- Handväskor följer på många sätt klocktrenden. Handeln med Rolexklockor och Cartierklockor har varit mogen under många, många år och nu börjar även marknaden för exklusiva handväskor generera stora pengar. Ett hantverk är ett hantverk och finare märkesväskor som inte är så lätta att få tag på återbetalar sig alltid.

Vad beror det på att t.ex. Chanel ökat så mycket i värde?

- Att Chanel haft en så stark värdeutveckling tror jag framförallt beror på de asiatiska kunderna som köper upp Chanelväskor i Europa eftersom de är och har varit så dyra i Asien. En större modell av Chanels Classic Double Flap kostar idag runt 50.000 kronor jämfört med för bara 7-8 år sedan då den kostade mellan 18.000-20.000 kronor. Ser man till Skandinavien har Chanel fram tills för ett år sedan inte haft någon fysisk butik här och de går heller inte att köpa på nätet, vilket gör att de varit svårare att få tag på och därmed även mer eftertraktade.

Vad skulle du ge för råd till någon som står i valet att köpa en klassisk Chanelväska och en av deras lite mer ungdomliga modeller som Boy bag?

- Om man ska köpa sin första väska skulle jag absolut råda dem till att välja en klassisk modell. Får man sedan möjlighet att investera i ytterligare en så visst, men en klassisk Chanelväska tröttnar du inte på.

Louis Vuitton Keepall 50 Travelbag in monogram canvas. Still In Fashion Louis Vuitton Keepall 50 Travelbag in monogram canvas. Still In Fashion

Louis Vuitton Keepall 50 Travelbag in monogram canvas. Still In Fashion

Mulberry + Cara Delevingne convertible three-in-one bag. Still in fashion Mulberry + Cara Delevingne convertible three-in-one bag. Still in fashion

Mulberry + Cara Delevingne convertible three-in-one bag. Still in fashion

Går det att se trender?

- Jämfört med 10-15 år sedan finns det idag en helt annan medvetenhet och efterfråga bland gemene man gällande handväskor, där de flesta väljer att investera i en mer klassisk väska som är otidsenligt. Jag skulle säga att det här mer handlar om en livsstil hellre än om mode som ju svänger betydligt mer i sina trender. Fler och fler tänker idag på slow fashion där man vill ha föremål som varar länge och många har även ett helt annat miljötänk. Man vill investera i något som verkligen håller och som man kan ha under lång tid plus att dessa väskor dessutom skänker en viss pondus.

Finns det något man ska tänka på när man köper och säljer en väska på Still In Fashion?

- Använd väskan men var också rädd om den. Det gör mycket att man låter den hänga på en krok istället för att stå direkt på golvet och helst ska man även lägga väskan i en dustbag när man inte använder den. Vill man sedan lämna in väskan till försäljning så behöver den såklart vara i ett så pass bra skick att den går att sälja. Jag brukar säga att ”du ska vilja använda den själv” och då funkar det inte med läppsticksfläckar och liknande på fodret.

 

Samtliga väskor, skor och accessoarer finns att hitta hos Still In Fashion