I år presenteras en ovanligt stark modern hantverksavdelning och avdelning med samtida måleri. Toppnummer är Keith Harings "Absolut Vodka", Serge Poliakoffs "Composition Abstraite", Andy Warhols "Flowers" och Nathalie Djurbergs "Hamburger" tillsammans med klassiskt måleri av Anders Zorn och Ilya Yefimovich Repin.

[youtube id="9yTqtUUTD9I"]

Keith Haring, den unge mannen som lämnade hemstaden Pennsylvania, för ett vibrerande New York i början av 1980-talet räknas idag till en av de viktigaste popkonstnärerna födda ur gatukonsten som omgav världens mest omtalade stad. New York var för gatukonsten under 1980-talet vad Paris var för impressionisterna i slutet av 1800-talet, eller kanske ännu mer, vad den franska huvudstaden var för de avantgardistiska konstriktningarnas främsta förespråkare i ett omtumlat Paris i början av seklet 1900.

[youtube id="vSmJKc3W9Ek"]

Konstnären inspirerades av tecknade serier och det illustrerade reklamspråk som nådde en masspublik och beskrevs som en av starkaste inslagen i den populärkultur som låg till grund för det som kom att kallas "Popkonst".

Keith Haring i ateljén Keith Haring i ateljén

Det svenska vodkaföretaget såg energin i konsten och fördelarna att vara en tydligare del i den populärkultur som spreds på New Yorks gator och inte minst på livfulla nattklubbar. En av de verkliga huvudpersonerna var Andy Warhol, konstnären som kom från reklamvärlden och som såg styrkan och skönheten i den vardagliga kommunikationen.

Absolut Vodka initierade ett samarbete med konstvärlden och Andy Warhol tillfrågades av spritmärket om att utföra en målning, den första kampanjen, som med tiden skulle komma att bli en av världens mest berömda och framgångsrika reklamkampanjerna någonsin.

Varumärkets populäritet fullkomligt exploderade och Andy Warhol rekommenderade den dåvarande VD:n Michel Roux, som just påbörjat lanseringen av den svenska vodkan i USA att anlita fler konstnärer, som fick utforma den typiska flaskan. En av dem var Keith Haring, och auktionens målning är en av fyra kända verk, där två hänger i Spritmuseums samlingar på Djurgården i Stockholm.

"Le vent de la vie" av Jean Chauvin ropades ut för 200 000-300 000 kronor "Le vent de la vie" av Jean Chauvin ropades ut för 200 000-300 000 kronor

Annars är några av mina personliga favoriter skulpturen och de fem teckningarna av den franske konstnären Jean Chauvin.

Nathalie Djurbergs "Hamburger" ropas ut för 750 000 - 1 000 000 kronor Nathalie Djurbergs "Hamburger" ropas ut för 750 000 - 1 000 000 kronor

Liksom Nathalie Djurbergs skulptur "Hamburger" av skumgummi med silikon, bemålad lera, ståltråd och textil från 2012. Skulpturen som förekommer i Konstnärsparet Nathalie Djurberg och Hans Bergs film "Bang Your Little Drums" har senast ingått i en svensk privatpersons konstsamling.

Anna Petrus imponerande ljusstakar med typiska lejondekoren tillhör auktionens höjdpunkter Anna Petrus imponerande ljusstakar med typiska lejondekoren tillhör auktionens höjdpunkter

En av de främsta trenderna på svenska auktioner är konsthantverk från 1920-1940-talet, det som internationellt kommit att kallas Swedish Grace och Swedish Modern. De i särklass finaste och mest unika föremålen är de två ljusstakarna från 1923-28 i tenn formgivna av Anna Petrus och gjutna hos Herman Bergman Konstgjuteri i Stockholm.

[youtube id="neQKbwBwpJk"]

Paret har en gång tillhört Anna Petrus privata samling innan de hamnade hos Sonja Lyttkens för att 2014 byta ägare till nuvarande säljare. Utropet är satt i 300-400 000 kronor, men med tanke på föremålens dignitet så skulle det inte förvåna mig om prislappen i slutändan landar på det dubbla.

För den som inte har råd, finns fler tennföremål av den svenska mästarinnan. Bland annat ett par av Sveriges snyggaste bokstöd.

Josef Franks skåp är ett av flera föremål från 1930-talets Sverige Josef Franks skåp är ett av flera föremål från 1930-talets Sverige

Annars lär Josef Franks två skåp dra till sig sedvanlig uppmärksamhet. Det ena är skåpet "Flora" klätt i Palmstruchs planschverk med vackra blommor(utrop 200 000-250 000 kronor) medan det andra skåpet, formgivet 1938-39, är klätt i chintz med jaktmotiv. Utropet är endast 80-100 000 kronor.

Den dyraste i samlingen. Utropet är 50-60 000 kronor hos Uppsala Auktionskammare Den dyraste i samlingen. Utropet är 50-60 000 kronor hos Uppsala Auktionskammare

Även advokaten Lars Höglunds fantastiska samling med Wilhelm Kåges keramik ur serien "Surrea" för Gustavsberg är sällsynt. Vaserna med förskjutna former i Carraraglaserat stengods med delvis bemålning brukar vara hårdvaluta för internationella samlare. Utropen pendlar mellan 12 000-50 000 kronor.

Auktionens bord ropas ut för 40-50 000 kronor Auktionens bord ropas ut för 40-50 000 kronor

På intet sätt har man glömt "det gamla hederliga" konsthantverket. Ett av de mer genuina föremålen är det ovala stenbordet med underrede i målad furu. Skivan av öländsk kalksten är märkt JIP 1718 ANNO".

[youtube id="lxrTcVTurPU"]

Det är inte bara stora möbler som lockar till uppmärksamhet. Även ett av de mindre föremålen uppvisar världsklass. Presentationsdosan i 21K guld från rokoko av guldsmeden Frantz Bergs har en gång tillhört Tsar Alexander III, och sannolikt varit en gåva från det svenska kungahuset. Utropet är 500-600 000 kronor.

Det generöst tilltagna konsolbordet har en skiva av s k Blue Turquin Det generöst tilltagna konsolbordet har en skiva av s k Blue Turquin

Flera fanerade byråer från såväl rokokotid som gustaviansk tid ropas ut för rimliga pengar, liksom det finns godbitar inom varje avdelning. En av de mest förnämsta möblerna är det förgyllda och bemålade högklassiga konsolbordet av spegelmakare Jonas Frisk, troligen ritat av Carl Christoffer Gjörwell som ropas ut för 250-300 000 kronor.

De ovanligt stora och vackert utarmade ljusstakarna i mässing ropas ut för 40-50 000 kronor De ovanligt stora och vackert utarmade ljusstakarna i mässing ropas ut för 40-50 000 kronor

Från 1600-talets början är de Tysk-tillverkade ljusstakarna i gjuten och svarvad mässing som får räknas som riktiga rariteter på en svensk auktion.

Även föremål från Jacob de la Gardies Palatset Makalös förekommer på auktionen nästa vecka, liksom högklassigt silver, tenn, asiatiskt konsthantverk, allmoge och allsköns föremål.

Skönheten med hard top ropas ut för 400-500 000 kronor. Som hittat om man jämför med en BWM, Volvo eller vilken annan ny bil som helst Skönheten med hard top ropas ut för 400-500 000 kronor. Som hittat om man jämför med en BWM, Volvo eller vilken annan ny bil som helst

Ett lite mer ovanligt föremål är dock en sagolikt vacker Chevrolet Corvette C1 convertible 1958 som ropas ut för 400 000-500 000 kronor hos Uppsala Auktionskammare.

Här hittar du hela Uppsala Auktionskammares katalog!

Visning pågår på Dragarbrunnsgatan 73 i Uppsala 28 november-3 december, och auktionen äger rum 4-7 december.