Kaffet som vi känner det idag, vars dokumenterade historia tar oss tillbaka till 1400-talets Yemen för att sedan via Persien, Turkiet och Nordafrika ta sig till Europa, har varit och kommer antagligen förbli en av våra mest populära drycker sedan 1600-talet.

Den tyska miljardären och entreprenören Klaus J. Jacobs (1936-2008) var en av de största affärsmännen inom kaffe- och chokladindustrin i modern tid. Nu ska hans privata samling full med kafferelaterade föremål så som silver, serviser, maskiner och konst auktioneras ut. I samlingarna finner vi föremål från 1600-talet fram till modern tid som representerar trender likväl som social historia.

Kaffehus var av stor kulturell betydelse i det Ottomanska riket där caféerna blev en plats för sociala sammankomster och politiska diskussioner, något som skulle sprida sig världen över. Bland konstverken som presenteras på auktionen finns många motiv tagna från Europas kaffehus liksom gamla reklamarbeten.

På 1600-talet dök kaffehus upp i Europa och spridningen av trenden lät sig inte vänta. Det första kaffehuset i västra Europa ska ha legat i Venedig på handelsvägen mellan La Serenissima och Ottomanerna. Det första huset i England ska ha öppnat 1650 i Oxford och 25 år senare fanns det över 3000 kaffehus i England.

Espressomaskinen uppfanns 1938 i Italien av Achille Gaggia och spred sig under 1950-talet över världen. Även om de gamla kaffehusen inte fanns kvar eller hade samma funktion var caféerna en fortsatt mötesplats för många och lika många har motiven från caféer varit genom tiderna.

Utbudet och variationen på samlarföremål för kaffeentusiaster sträcker sig  in i samtiden med konst och porslin av Roy Lichtenstein, Keith Haring och Daniel Spoerri.

Roy Lichtenstein, ...Huh?

Daniel Spoerri, Aktion Rest

Kaffesugen? Auktionen hålls den 16 november på det tyska auktionshuset Lempertz. Här kan ni se samtliga föremål från auktionen.