Tony Oursler - M*r>0r

Under hösten gör Magasin III en återblick på den amerikanske konstnären Tony Oursler. I utställningen visas ett urval av Ourslers senaste verk i relation till hans tidiga arbeten och de verk han skapade för utställningen Station på Magasin III 2002.

Oursler har varit en av nyckelpersonerna inom videokonstens utveckling och blivit känd för att blanda hallucinatoriska och poetiska texter med projektioner på dockor i våldsamma men humoristiska scener. Den senaste tiden har han fokuserat på den allt större spridningen av dataspårning och övervakningsprogram, med ett särskilt intresse för ansiktsigenkänning.

Maria Friberg - Trace

Maria Fribergs videoverk Matador är ett av hennes största verk någonsin och också utställningen Traces fokus. Det är första gången som verket visas i sin fulla skala, och samtidigt visas tre nya fotoverk i serien Matador.

I sitt konstnärsskap har Maria Friberg ofta utforskat spår av såväl människor som mänsklighet, och iscensätter effekterna av människans överkonsumtion. I det enorma videoverket Matador syns spår av en man i ett tomrum, där en vit skjorta flyter omkring i vatten, belyst av solens strålar.

Utställningen är ett samarbete med Galleri Andersson och Sandström.

Insomnia

I grupputställningen Insomnia utforskar en grupp samtida konstnärer sömnlösheten som kulturellt symptom. Människans sömnvanor har inte alltid sett ut som de gör idag, där åttatimmars sömn är idealet för en god natts sömn. I Insomnia skapar de sju konstnärerna en plats där sömn och vakenhet blandas tillsammans med drömlik frånvaro och konstant tillgänglighet. Som besökare kan du bland annat boka en övernattning på konsthallen i Carsten Höllers robotiska sängar som långsamt rör sig runt.

Vernissagen den 24 september tar formen av en tolv timmar lång öppningsnatt som börjar vid solnedgång och slutar vid soluppgång, med performance, workshops, ritualer, konst, DJs och livemusik.

The Death of Ceramics

Vilken roll har keramiken i konsten? Det är den centrala frågan i grupputställningen The Death of Ceramics. Totalt visas verk av elva konstnärer som alla har keramiken som konstnärligt uttrycksmedel, men som har olika sätt att förhålla sig till den. Stockholms minsta konsthall hangmenProjects menar att konstnärer med keramisk bakgrund ofta har haft svårt att hitta en plattform för att visa sin konst, och många gånger blivit hänvisade till konsthantverkscenen trots att man inte ser sig som konsthantverkare utan snarare som konstnär.

Moustafa Jano - Every Person Has Lost Something

De flesta människor har upplevt något som gör att de kan dela upp livet i före och efter. För den grafiske designern Moustafa Jano finns det två sådana händelser: när kriget i Syrien bröt ut och när han flydde över Medelhavet. Genom digitala montage av egna fotografier och bilder som publicerats på internet för fri användning skapar han motiv som är fyllda av frustration, sorg och saknad. Barnen är ständigt närvarande i Janos verk och hans bilder har fått en världsomspännande spridning, framförallt montaget på pojken som sitter bredvid en gråtande Pikachu utanför ett sönderbombat hus.

Janos digitala fotomontage från krigets Syrien och den farliga flykten därifrån har spridits som löpeld över sociala medier och är lika aktuella som berörande.