Famille Rose-vasen

När porslinsvasen hittades i en låda på en vind i ett litet hus på den franska landsbygden hade den legat där ett tag. Den hade kommit till familjen då ägarens gammelmorföräldrar ärvt vasen efter en släktings bortgång år 1947.

Man rullade in fyndet i ett stycke tidningspapper, stoppade den i en skokartong och satte sig på tåget till Sotheby’s i Paris. Väl framme fick auktionshusets experter en mindre chock.

Vas, yangcai. Bild: Sothebys Vas, yangcai. Bild: Sothebys

Detta var ingen billig souvenir utan en Famille Rose-vas. Mer exakt en yangcai skapad i de kungliga verkstäderna i Jingdezhen under Qianlongperioden (1736-1795). Designen kallas tour de force med detaljerad dekoration av blomstermotiv och idylliska landskapscener.

Sotheby’s uppskattningspris låg mellan 5 och 7 miljoner SEK. Skrattretande lågt med tanke på att klubban slutligen föll på hisnande 140 miljoner SEK.

Läs mer här

Omega Speedmaster 2915-1

Marknaden för armbandsur fortsätter att öka och det är inte förvånande när en klocka slår auktionsrekord.

Något som är desto mer spännande är när en orörd, aldrig tidigare renoverad, världsunik Omega Speedmaster 2915-1 grävs fram ut privata gömmor. Armbandsuret, som såldes på Bukowskis år 2017, upptäcktes när ägarens son, ovetandes om dess värde hittade klockan i en ask på vinden.

Omega Speedmaster 2915-1. Bild: Barnebys Omega Speedmaster 2915-1. Bild: Barnebys

Auktionen var uppmärksammad med ett tiotal budgivare från olika håll i världen. Slutpriset hamnade på 2 266 250 SEK, vilket inte bara innebar auktionsrekord för Bukowskis utan även nytt världsrekord för en klocka från Omega.

Läs mer här

Marie Krøyers konvolut

För cirka tjugo år sedan fyndades en samling med nära sextio tidigare okända målningar och teckningar av danskan Marie Krøyer på en vind i Dalarna.

Krøyer var en lovande ung konstnär som dock lade ner penslarna kort efter hon gift sig med den framgångsrike Skagenmålaren Peder Severin Krøyer. Hon blev istället hans mest avmålade modell och hennes skönhet blev känd över hela landet. Kvar efter hennes  konstnärsår fanns endast runt 20 kända verk.

Naken kvinna, pastellkritor, målad cirka 1885 av Marie Krøyer Naken kvinna, pastellkritor, målad cirka 1885 av Marie Krøyer

Äktenskapet var stormig och hon lämnade snart Danmark för Tällberg. Med sig hade hon detta konvolut innehållande hennes konstnärliga gärning.

När konstskatten återfanns på den där vinden i Dalarna hade den legat där i över 40 år och över en natt hade den danska konsthistorien skrivits om.

Läs mer här

Solnedgång i Montmajour av Vincent van Gogh

Det var under en vindsröjning år 2013 hemma hos en norsk konstsamlare som oljemålningen upptäcktes. Duken hade införskaffats av industrimannen Christian Nicolai Mustad redan år 1908 som ställde undan den i tron av att det var en förfalskning han hade köpt.

Solnedgång i Montmajour målades 1888 under samma period som hans hyllade Solrosor och Sovrummet. Målningen är idag verifierad som en äkta van Gogh efter grundlig undersökning men även tack vare det brev från den 4 juli 1888 där Vincent själv beskrev verket.

Solnedgång i Montmajour. Bild: Barnebys Solnedgång i Montmajour. Bild: Barnebys

Solnedgång i Montmajour har inte dragit in multum i auktionsvinster, däremot en hel del i besöksintäkter på Van Gogh Museum i Amsterdam där målningen nu visas.

Läs mer här

En dammig Rembrandt

Denna berättelse börjar i en källare hos en kund till ett litet auktionshus i Bloomfield i New York. Ägaren till huset stod och rotade bland gammalt porslin och bråte då han fick frågan om han kunde sälja den lilla dammiga tavlan hängande på väggen bredvid. Det kunde han absolut men satte ett blygsamt utrop.

Tavlan rönte en viss uppmärksamhet och två särskilt intresserade budgivare bjöd upp målningen från 250 dollar till 870 000.

Fyndad Rembrandt van Rijn. Bild: Barnebys Fyndad Rembrandt van Rijn. Bild: Barnebys

Målningen beskrevs som ’Trippelporträtt med svimmande dam. Kontinental skola, 1800-tal. Olja på pannå, osignerad’. Men då en konservator hos konsthandeln Talabardon & Gautier tvättade bort smuts och löste upp gammal gulnad fernissa uppenbarades monogramsignaturen RHF i övre högra hörnet.

Efter noggranna undersökningar kunde man slå fast att målningen var signerad av den enormt betydelsefulla och kända konstnären Rembrandt van Rijn.

En sensationell historia men även en rejäl vinst. Från ett utrop i New York på 250 dollar sägs det att målningen såldes till Lieden Museum för dryga 3 miljoner euro.

Läs mer här

Upptäckten är en av fem målningar som beskriver våra sinnen. Sedan tidigare känner vi till tre i Rembrandts svit - hörseln, känseln och synen. Det senaste fyndet representerade doften. Detta innebär alltså att det femte sinnet, smaken, fortfarande är försvunnet.

Vem vet, kanske den dyker upp på Barnebys någon gång i framtiden.

Är ditt vindsfynd en skatt. Barnebys värderingstjänst kan ge dig svaret.