Fotografiska - Herb Ritts "In Full Light"

Fotografiska i Stockholm visar just nu en retrospektiv utställning med Herb Ritts, en av världens mest eftertraktade modefotografer. Ritts blev bara 50 år men hann under sin karriär utveckla en egen speciell estetik och gjorde sig  känd som  kändisfotograf. Han utmanade de rådande konventionerna kring kön, ras och sexualitet och inspirerades av klassicismens former, utifrån vilka han gjorde en egen modern tolkning. Ritts var inte bara fotograf, han gjorde även reklamkampanjer och musikvideos med stora stjärnor som Madonna och Michael Jackson.

Med sitt grafiskt starka bildspråk blev han också en efterfrågad porträttfotograf som fick artister och modeller att sänka garden och vara sig själva. - Fotografiska

Utställningen pågår fram till den 15 februari och ni hittar mer information här!

 

Göteborgs Konstmuseum - "Skräckromantikens landskap. Från Marcus Larson till Goth"

På Göteborgs Konstmuseum visas just nu utställningen "Skräckromantikens landskap. Från Marcus Larson till Goth" som speglar såväl dåtidens som vår tids skräckromantik. Utställningen innehåller verk från 1700- och 1800-talet, vars bildvärld utforskat landskapsskildringar med mörka skogar, hotande oväder och forsande vatten. Ibland med tillägg av dystra slott, klosterruiner och fuktiga gravkammare liksom litteratur från denna tid om Frankenstein, Dracula och Ringaren i Notre Dame. Detta jämte dataspelens fantasylandskap och skivomslag från hårdrocksband som Black Sabbath, Dio, och Dark Tranquillity. Utställningen visar även Marcus Larsons fantastiska landskap.

Utställningen pågår fram till den 25 januari och ni hittar mer information om utställningen här!

 

Artipelag - "Här/Nu-Ett fysiskt möte i tid och rum"

I Artipelags utställning "Här/Nu" medverkar tio nordiska konstnärer, däribland Karin Mamma Andersson, Astrid Sylwan och Carolina Falkholt. Syftet med utställningen är att slå ett slag för det fysiska mötet mellan konstverket och betraktaren.

Utställningen pågår fram till den 6 januari och ni hittar mer information om utställningen här!

 

Liljevalchs - "Vera Nilsson"

Liljevalchs i Stockholm visar just nu en utställning med Vera Nilsson. Nilsson är kanske mest känd för sina barnporträtt, men denna utställning tar oss även med på en resa genom hennes liv och konstnärskap, med målningar från vistelserna i Köpenhamn, Stockholm, Spanien, Öland, Bohuslän och Senegal.

Hennes penselföring och palett kan ändras genom åren men hon är sig märkligt lik från början till slut. Verken bottnar i ett distinkt temperament och har ett egensinne av allvar. - Mårten Castenfors, Liljevalchs chef

Utställningen pågår till den 6 januari och ni hittar mer information här!

 

Moderna Museet Malmö - "Modernautställningen 2014"

I år är det 100 år sedan den Baltiska utställningen ägde rum i Malmö. I samband med detta visar Moderna Museet i Malmö en utställning med 38 samtida konstnärer och konstnärsgrupper från Sverige, Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen och Polen. I utställningen visas även ett par historiska inslag.

Utställningen pågår till den 25 januari 2015 och ni hittar mer information här!