Under helgens Vintage Poster Auction som anordnades av det amerikanska auktionshuset Heritage Auctions gjorde de gamla filmaffischerna succé, likväl för ägarna som historiker och samlare. Tillsammans inbringade affischerna drygt 1,9 miljoner kronor och fyller samtidigt i ett antal hål i historien. Ett par av affischerna som återigen ser ljuset, har tidigare inte varit kända och ett par av dem gjordes bara i ett par enstaka exemplar.

Högst pris inbringade affischen till filmen Tarzan The Ape Man (MGM, 1932), som klubbades för 730 000 kronor. Andra höjdpunkter från auktionen var affischen för komedin Any Old Port (MGM 1932) för 80 000 kronor och filmaffischen för Sporting Blood (MGM 1931) som gick för 26 000 kronor, i vilken Clark Gable hade sin första roll. Filmaffischen Red Headed Woman med skådespelerskan Jean Harlow i huvudrollen  fanns också med, och såldes för nästan 700 000 kronor.

Fynden tros ha lagts dit av husets tidigare ägare som ska ha arbetat för den lokala biografen. Affischerna hittades under golvet tillsammans med ett antal tidningar, och därför kan slutsatsen dras att hen ska ha lagt dit papper som låg runt i huset som skydd innan linoleumgolvet lades ovanpå.

Kanske har du också oanade skatter hemma? Testa Barnebys värderingstjänst här!

Affischer och övrig konst på auktion hittar du i kategorin Konst & Grafik!

Se samtliga auktioner hos Heritage auctions här!