Dagen bjuder på ett fullspäckat schema där man bland annat kan ta del av sommarens stora utställning Wilhelm Kåge - från arbetarservis till drakfisk, kika in i ateljéerna hos konstnärerna i föreningen G-studion och måla eget porslin under ledning av museets pedagoger. Utanför museet anordnas även en porslins- och keramikmarknad med både gammalt och nytt.

En som ofta experimenterade med leror, dekorer och rinnande glasyrer i högbränt stengods var Wilhelm Kåge. I årets sommarutställning visas valda delar ur Kåges stora produktion med serier som Argenta, Cintra, Surrea och det berömda Farsta-godset liksom exempel från hans tidigare bildkonst.

Farsta lockurna av Wilhelm Kåge Gustavsberg. Bacchus Antik

Wilhelm Kåge (1889-1960) arbetade från början som grafisk formgivare och illustratör, men det var med leran som konstnärligt medium och material som han fick sitt stora genombrott. Som konstnärlig ledare för Gustavsbergs porslinsfabrik kom hans produktion att omfatta servisgods, serietillverkade objekt och unika konstpjäser med exklusiva glasyrer. År 1942 skapade han G-studion tillsammans med Stig Lindberg, där konstnärer fritt skulle kunna utveckla sitt konstnärskap i fabrikens namn.

Wilhelm Kåge och Stig Lindberg har alltid varit två av Gustavsbergs verkliga stjärnor och de sitter än idag på tronen när det gäller skandinaviskt konstgods. Vad är det då som lockar med Kåges keramik? Kanske är det hans tunga Farstagods med den karvade ytan och rinnande glasyren som för tankarna till asiatisk keramik, kanske är det själva formgivningen och glaseringen. Oavsett kommer han alltid har en plats i våra hjärtan.

 

Ett imponerande utbud av Wilhelm Kåges stora produktion finns även att hitta på Barnebys.