Akvamarinen är en typ av beryll och består av silikat, beryllium och aluminium. Den har alltsedan antiken betraktats som en av de mest kraftfulla stenarna, och påstås kunna återuppliva kärlek, dämpa oro och ångest, ge tur vid långa resor över vatten och till och med bota förgiftning.

apatit apatit

Den har också rykte om sig att kunna avslöja lögner och bedrägeri. Ironiskt nog har den ljusblå stenen legat till grund för otaliga bedrägerier: det är inte ovanligt med förfalskningar med syntetiska material. Den förväxlas dessutom ofta med blå topas, turmalin och kyanit.

Gemstone-quality-aquamarine Gemstone-quality-aquamarine

Akvamarin sägs även kunna avslöja humöret hos den som bär stenen. Under antiken användes akvamarinen som barometer både för väder och människans sinnesstämning: om stenen blev grumlig och grön var det ett otvivelaktigt tecken på att en storm var på väg, och om stenen antog samma färg som en blå himmel betydde det att ägaren till stenen var på dåligt humör.

Den vackra blå akvamarinen har länge fått pryda ringar, halsband och andra smycken. Queen Elizabeth fick vid sin kröning 1953 ett smyckeset bestående av ett halsband och örhängen med akvamariner från Brasiliens president. Drottningen tycks ha uppskattat gåvan, eftersom hon under 1970-talet lät tillverka en matchande tiara med akvamariner och bär smyckessetet än idag.

The-Brazilian-Aquamarine-Tiara The-Brazilian-Aquamarine-Tiara

Namnet akvamarin kommer ifrån latinets "aqua" (vatten) och "marina" (hav), vilket betyder "havets vatten". Den är inte lika ovanlig som ädelstenar och hittas inte sällan i stora bitar. Den bryts i Indien, USA, Sydafrika och Uralbergen, men den största akvamarinen som påträffats hittades i Brasilien och vägde hela 2594 carat.

akvamarin1 akvamarin1

Från höger:

Ring, 14K guld med akvamarin. Utropspris: 3500 kronor.

Ring i 14K guld med akvamarin, 1970-tal. Utropspris: 2400 kronor.

Ring, 14K guld med akvamarin. Utropspris: 710 kronor.

akvamarin2 akvamarin2

Från höger:

Akvamarin, ovalslipad, 17.39 carat. Utropspris: 2800 kronor.

Ljusblå akvamarin, 3.46 carat. Utropspris: 5700 kronor.

Akvamarin, rundslipad, 18.74 carat. Utropspris: 7100 kronor.

akvamarin3 akvamarin3

Från höger:

Ring i 18K vitguld med akvamarin och diamanter. Utropspris: 33 200 kronor.

Handgjord ring i 18K vitguld med akvamarin och diamanter. Utropspris: 55 100 kronor.

Ring i silver med akvamarin, art deco, cirka 1920-1930. Utropspris: 2100 kronor.

akvamarin4 akvamarin4

Från höger:

Rektangulär akvamarin, 3.15 carat. Utropspris: 5200 kronor.

Hänge i 18K vitguld med akvamarin. Utropspris: 4700 kronor.

Halsband med akvamariner, ioliter och 18K guld. Utropspris: 710 kronor.

Alla föremål i artikeln är ifrån Catawiki. Här hittar du fler akvamariner, smycken med akvamariner och andra smycken hos Catawiki!