När det kommer till att köpa konst är det bästa rådet att köpa med hjärtat. Det brukar dessutom, nästan uteslutande, bli den bästa investeringen. Både sett till utdelning över tid i form av njutning, men även ekonomisk utdelning när köparen eller eventuella arvingar säljer.

Att köpa med hjärtat är precis vad  Anna-Stina Malmborg-Höglund och hennes make Gunnar Höglund gjort och gör än idag. Få har varit och är så vitala följare och aktiva samlare av den samtida konstscenen som det äkta paret.

Totalt såldes samlingen bestående av tio verk för 136,5 miljoner kronor(två verk säljs på morgondagens auktion) mot ett utrop på 87-123 miljoner kronor på Sotheby´s Evening Sale of Contemporary Art in London tidigare idag.

Dyrast blev inte särskilt oväntat en av Fontanas mest berömda dukar Concetto Spaziale, Attese som såldes för närmare 107 miljoner kronor mot utropet 63,6-89 miljoner. Det var inte bara ett sensationellt pris en målning sprungen ur en svensk samling, utan det var även ett nytt prisrekord för Fontanas Concetto Spaziale, Attese / Attesa (slash painting).

Bland de övriga målningarna i samlingen som såldes fanns flera verk  av efterkrigstidens mest hyllade underbarn såsom Robert Rauschenberg, Jean Tinguely, James Rosenquist, John Chamberlain, Claes Oldenburg, Christo och Arman. De flesta av målningarna var köpta direkt av konstnärerna vilka ofta blivit nära vänner till paret, eller inköpta på de legendariska Stockholmsgallerierna Galerie Pierre och Svensk-Franska Konstgalleriet.

- Anna-Stina Malmborg-Höglund och Gunnar Höglund är banbrytande samlare som kombinerat en oerhörd känsla för konsten med en intellektuell nyfikenhet. De 10 verk som såldes på Sotheby's ikväll representerar de mest framstående mästarna inom europeisk och amerikansk pop- och abstrakt konst från efterkrigstiden. Samlingen är ett uttryck för deras livsverk och är i sig en enastående kulturell prestation. Med tanke på att samlingen inte tidigare visats offentligt, såg kvällens samlare en unik möjlighet att få ta del av denna samling vilken så starkt är en vittnesbörd av ägarparets kreativa vision.

Det var flera nya rekord på auktionen, och värdestegringen på flera av verken sedan de senast såldes var minst sagt "inspirerande"! Auktionens dyraste målning, tillika dyraste auktionsnoteringen någonsin för en abstrakt målning av Gerhard Richter, Abstraktes Bild såldes för 30,4 miljoner dollar( d v s bortåt 400 miljoner kronor!). När samma målning bjöds ut på Christie´s 1999 kostade den köparen 607 500 dollar.

Även diptyken av Francis Bacon, Two Studies for Self-Portrait, har ökat i värde. Senast den såldes var på Sotheby´s i London idecember 1993, då för 353 500 pund. Nu kostade det ovanliga självporträttet 14,7 miljoner pund, vilket kan översättas till sisådär 187 miljoner kronor.En värdeökning på 4 000% om man bortser från provisioner borde väl de flesta vara nöjda med. Eller?