På den eminenta sajten för alla konstintresserade, Art Signature Dictionary, varnar man för förfalskningar av Corneille Van Beverloo. Art Signature Dictionary ger ett exempel på en förfalskad olja på duk av konstnären, målningen Utan titel, ur serien Pinocchio. Konstverket såldes på ett av Sveriges större auktionshus hösten 2010 med ett utrop på 40-60 000 kronor. Målningen var dubbelsignerad och daterad -88.

Målningen lämnades in tillsammans med flera andra målningar av kända konstnärer när auktionshusets representant besökte inlämnarens hemstad i mellansverige. När auktionshuset undersökte konstverken mer noggrant började man misstänka att det rörde sig om rena förfalskningar och tog kontakt med polisen. I polisförhör uppgav inlämnaren att han tagit emot målningarna som säkerhet för ett lån.  Det visades sig att personen som givit målningarna som säkerhet sedan tidigare var känd hos polisen för liknande brott.

Signaturlexikonet Art Signature Dictionary är grundat av Tommy Holmberg, som länge arbetade inom reklamvärlden men valde att sadla om. Efter att ha gått Auktionsverkets kurser så blev han frälst, och för några år sedan grundade han sajten som specialiserat sig på att dokumentera signaturer från tusentals konstnärer från hela världen. I ett unikt samarbete med polismyndigheten i flera länder har han även satt upp en databas över förfalskade målningar och signaturer.

Taggar