Vad kommer att bli en framtida antikvitet av det enorma utbud som produceras idag? På Stockholm Furniture Fair hittar du troligtvis en del av dem.

Frågan vad som ska bli morgondagens antikvitet är inte helt lätt att svara på men åtminstone vissa kriterier måste uppfyllas. Förutom spännande formgivning måste möbeln eller föremålet vara hållbart på mer än ett sätt. Både material såväl som design måste överleva för att göra anspråk på att vara framtidens antikvitet. Det måste tåla ögats slitage. Dessutom bör det gärna addera något nytt till historien, till exempel genom att vara innovativt samt ha en begränsad upplaga för att bli ett bli riktigt intressant på sikt.

Tack vare de senaste årens ekologiska trend där materialens beständighet kommit i ropet och åter prioriterats finns idag alla chanser att skapa morgondagens antikviteter. Med historien i backspegeln, en vilja att skapa nytt för framtidens generationer tillsammans med den nya teknikens oanade möjligheter finns förutsättningar som inte tidigare funnits.

Med facit i hand vet vi hur träet, de olika animaliska limmen och färgpigmenten har åldrats, blekts och förändrats under tidens gång. Vi känner även till skörheten i 1800-talets ömtåliga dekorer uppbyggda av pastellage och olika kritblandningar, liksom 1900-talets plastmaterials för- och nackdelar.

När man talar om formgivning idag använder vi ett ord som det gått viss inflation i. Ordet jag menar är design. För visst är det så att det mesta vi omger oss med är formgivet eller ”designat” av en person. Med andra ord är ju egentligen allt designat och det finns så många "designers" att siffran kan jämföras med Europas totalbefolkning. More or less. Förvisso är alla inte lika kända. Åtminstone inte än, men än värre var det förr.

När det kommer till perfekt svängda och skurna karmstolar i rokoko eller svulstiga byråer från samma tid, för att inte tala om alla så kallade provinsiella möbler från både 17-1800-talet känner man ytterst sällan till något om upphovsmannen(se stolarna ovan på Barnebys.se) bakom de vackra möblerna.

Under 1700-talets möbeltillverkning utgick man ofta från material som fanns nära till hands, särskilt i blindträ och stomme. Al, alm, björk, ek och furu var några av de träslag som användes. Möblernas utsida var delvis ”klädd” med faner eller inläggningar av mer exotiska, och ofta importerade träslag.

Möbler och konsthantverk från 17-1800-talet har länge varit stående inslag på auktioner, liksom 1900-talets mest intressanta formgivning, men i och med en andrahandsmarknad som allt snabbare plockar upp samtida design har Stockholm Furniture Fair blivit ett viktigt tillhåll för att identifiera morgondagens antikviteter redan nu. Köp det idag imorgon kan det vara för sent!

 

 

 

Taggar