Vi blickar tillbaka till år 1967. I Jönköping öppnar ett nytt galleri. Siwert och Solveig Bergström, paret som driver ett konditori har genom de många mötena med konstnärer i deras kundkrets blivit intresserade av konst. De bestämmer sig för att byta ut bakverk mot konstverk. I galleriets femtioåriga historia har de representerat konstnärer som Valerio Adami, Armand “Arman” Pierre Fernandez, César Baldaccini, Corneille (Guillaume Cornelis van Beverloo), Jacques Doucet, Erró (Gudmundur Gudmundsson), Peter Klasen och Roberto Matta. I dag är de ett av Sveriges äldsta gallerier och har gått från direktförsäljning i Jönköping till global onlineförsäljning från galleriet i Malmö dit de flyttade 1984.

Jönköpingsgalleriets tidiga samarbeten var framför allt med lokala konstnärer som Gustav Fogelberg, Gösta Fogler och Barbro Bråne. Så småningom började galleriet sälja verk, utan konstnärernas medverkan, av Salvador Dalí, Karel Appel, Roberto Matta och Pierre Alechinsky. Men deras verksamhet breddades successivt och samarbetet med Halmstadgruppen och Bengt Lindström skulle leda till kontakt med Atelier Mourlot som tryckt grafik åt bland annat Joan Miró. Det var också genom Lindström som galleriet blev introducerade för Corneille och vad som skulle bli början till galleriets framgångsrika samarbeten med ett flertal framstående konstnärer.

"Jag kommer ihåg när pappa åkte ner till Paris, utan att kunna ett enda ord franska, för att trycka grafik med Bengt Lindström. Tack vare höga ambitioner och envishet så lyckades vi få representera bland annat, Karel Appel, César och Roberto Matta på den skandinaviska marknaden", säger Thomas Bergström från Galleri GKM.

Under 1980-talet expanderade galleriet, Siwert åkte oftare till Paris för att söka upp konstnärer och galleriet flyttade till Malmö.

På galleriets 25-årsjubileum bjöds aktiva konstnärer in till en middag i Paris på den kända restaurangen La Closerie des Lilas i Montparnasse där författare och konstnärer mötts, diskuterat, arbetat och såklart ätit och druckit sedan slutet på 1800-talet.

Att uppmuntra unga begåvade konstnärer har alltid varit viktigt för galleriet och efter att sönerna Thomas och Karl-Johan tog över galleriet i början av 2000-talet har en linje med nya samtidskonstnärer som William Sweetlove, Antonio de Felipe, Philippe Huart och Cecilia Cubarle utvecklats i samspel med traditionerna i Cobra, Nouveaux Réalistes och Pop Art. GKM har under 2000-talet bland annat gjort samarbeten med Yrjö Edelmann och Clara Hallencreutz.

"Det är fantastisk att vi kan sitta i Malmö och sälja konstverk till olika delar av världen under en dag", säger Ludvig Bergström.