17 mars – silver & porslin

Johann Gottlieb Kirchner arbetade (tillsammans med sin bror Johann Christian) vid Meissens porslinsfabrik under åren 1727-37. Hans specialitet var djurskulpturer så som denna parakit. På fågelns undersida ses Augustus Rex-märket (AR) som refererar till August den starke, furste av Sachsen och även kung av Polen, på vars initiativ Meissens porslinsfabrik delvis uppkom.

 

19 mars – böcker 

Mark Catesby (1693-1749) var en engelsk naturforskare. Under åren 1731-1743 publicerade han sitt arbete "Natural History of Carolina, Florida and the Bahama Islands", som representerar den första beskrivningen av Nordamerikas flora och fauna och är försedd med 220 litografier.

 

19 mars – autografer

Från 300-1100-talet var pergament nummer ett i Europa då man framställde viktiga skrifter. Det blev därefter successivt uthasat till förmån för det papper som Kina uppfunnit och som kom till västvärlden via arabvärlden.

 

19 mars - fotografi

Karl Lagerfeld föddes i Hamburg och är idag en av de mest kända ansiktena i modevärlden. Förutom sitt arbete som modedesigner (främst för Chanel), har han även nått framgång som fotograf.

 

21 mars - smycken

Ädelstenar har sedan bronsåldern fascinerat människor, då magiska förmågor ofta tillskrevs dem vilket inte alltid var på ett positivt sätt. Den berömda "Hope"-diamanten sägs det tillexempel vila en förbannelse över. En av dess ägare var Ludvig XVI av Frankrike, som så småningom kom att giljotineras, för vilket många klandrade diamanten för. slutade på ställningen.

 

22 mars - etsningar av äldre mästare

Rembrandt är en av de mest kända holländska barockmålarna och har lämnat över 300 etsningar efter sig. Han var förmodligen självlärd inom denna teknik och hans verk visar på stor vitalitet.

Harmensz van Rijn Rembrandt (1606 -1669) - Petrus och Johannes vid porten till templet. Etsning, undertecknad och daterade, 1659.

 

22 mars - teckningar av äldre mästare

Caspar David Friedrich är den kanske mest betydande företrädaren för den tyska romantiken. Hans ofta ensamma gestaltningar skildrar "en plågad själ", vilket var ett av de mest centrala teman under denna tid.

 

22 mars - oljemålningar av äldre mästare

Stilleben utvecklats runt år 1600 och kom då att bli en självständig genrestil i Europa. Osias Beert föddes i Antwerpen och är en av de tidigaste företrädarna för stilleben i Antwerpen. Detta verk är en av cirka 92 målningar som tillskrivits Beerts.

Äldre mästare inkluderar konstnärer som arbetade från den 1300-talet till 1700-talet. Ett av huvudmotiven för denna period var representationsmotiv, som stilleben eller med motiv av religiösa eller mytologiska karaktär samt porträttmåleri.

 

22 mars - 1800-talsmåleri

Camille Corot var den ledande franska landskapsmålaren under denna tid. Som medlem av den så kallade "Barbizon School", frångick han studiomåleri till förmån för att måla direkt i naturen. Hans atmosfäriska verk hade stor påverkan på utvecklingen av impressionismen.

 

23 mars - möbler och decor

När detta viktiga skåp skapades i Florens hade redan den mycket inflytelserika köpmannafamiljen Medici lyckats bli storhertig av Toscana såväl som haft familjemedlemmar som påvar och två franska drottningar.

 

23 mars - mattor

Den äldsta matta som någonsin hittats var daterad till år 500 f Kr och kommer från Altaibergen på gränsen till Mongoliet. Alexander den store var den som förde (Orient) mattor till Europa, för att försköna golv och väggar.

 

Samtliga föremål visas den 8-16 mars i lokalerna på Hardturmstraße i Zurich.

Se hela Kollers katalog på Barnebys här!

 

Taggar