Francisco de Goya började tidigt att undersöka etsningstekniken. Vid sidan av sitt uppdrag som hovmålare, som han utsågs till 1799, tillverkade han serier med grafiska blad och etsningar.

Genom etsningsteckningen utforskade Goya politiska teman liksom existensiella. "El agarrotado", eller Den garrotterade mannen, är en av Goyas tidigaste etsningar. I verket behandlar Goya flera olika ämnen, däribland rättvisa. Fången på bilden har hopbundna händer och en järnkrage runt halsen. Etsningen är en föregångare till hans grafikserie "Krigets fasor", som han skapade mellan 1810 och 1815, över trettio år efter "El agarrotado". Serien skildrar Goyas avsky för de brutaliteter han blev vittne till under Spanska befrielsekriget som pågick till 1814.

blog (1) blog (1)

Mellan 1815 och 1823 skapade Goya serien Los disparates, bestående av akvatinter och etsningar. Serien, som ingår i Pradomuseets samlingar, kännetecknas av sina enigmatiska, mörka och drömlika scener. Forskare har dragit paralleller till dåtidens politiska klimat, gamla ordspråk och spanska karnevaler.

Det spanska auktionshuset Duran Subastas auktionerar ut en samling med 40 gravyrer, akvatinter och etsningar av Francisco de Goya, Samlingen tillverkades med originalplåtar 1921 i en begränsad upplaga på 200 stycken. Auktionen äger rum den 22 december. Här hittar du hela katalogen.