Igår lanserades boken Josef Frank - De okända akvarellerna och den 21 maj öppnar utställningen Josef Frank – Möbler, mönster och måleri på Millesgården. Elsa Billgren invigde utställningen och Sandra Beijer band en fantastifull blombukett på releasen.

I boken om Frank, skriven av Ulrica von Schwerin Sievert, får du följa Josef Franks liv samt några av de personer som stod honom nära. Ulrica har researchat, läst, rest, intervjuat anhöriga och skrivit om deras minnen. Så uppstår en bild av Josef Frank, den österrikiske formgivaren som kom till Sverige, som är betydligt djupare och personligare än de flesta känner till.

Debutförfattaren Ulrica von Schwerin Sievert har arbetat till och från med boken under fem år, en delvis ganska ensam tid. Det var därför en lättad och glad Ulrica som mötte pressen igår på Millesgården. Här berättar hon om boken:

Vad kommer läsarna att få veta om Josef Frank som de inte visste innan?- Att han utöver sin formgivning och arkitektur även målade akvareller. Hundratals akvareller! Men också att mannen bakom de färgstarka och lättsamma föremålen upplevde så mycket tragik. Josef Frank var jude och förlorade många släktingar i nazismens dödsläger. Ovissheten som han levde i under andra världskriget måste ha varit outhärdlig. Men det syns ju inte alls i hans produktion, allra minst i de färgstarka akvarellerna.

Hur kom du akvarellerna på spåret?- Det är ingen hemlighet att Josef Frank målade akvareller, det har sålts enstaka på auktion under årens lopp. Men att han målade över 400 stycken var det nog ingen som visste. Det är tack vare Anna som vi får ta del av den här okända skatten. När hon såg en mapp hemma hos våra svärföräldrar med ett 30-tal akvareller samt några inramade, kom hon med idén att ställa ut dem. Anna Sievert är konstvetare och arbetade då på Stockholms Auktionsverk och insåg akvarellernas allmänintresse. Svenskt Tenn nappade på idén och tyckte att materialet förtjänade en bok och det var så jag kom in i projekt.

Vad tycker du själv är det mest fascinerande med Josef Frank?

Hur har din egen bild av Frank påverkats genom att skriva om honom?- Jag visste inte så mycket om Josef Frank mer än att han var mannen bakom färgstarka tulpantyger och väldigt fina möbler och lampor på Svenskt Tenn. Det som har påverkat mig mest var att hans liv måste ha varit väldigt svårt tidvis, att han upplevde två världskrig och att han flydde sitt hemland lika många gånger. Jag har ju även läst många av hans brev och där är det givetvis ett annat tonläge.

Var Frank känd för sina akvareller när han levde och i så fall vad var reaktionerna då?- Nej, han var inte känd för sina akvareller då väldigt få faktiskt kände till att de fanns. Akvarellmåleriet var något han ägnade sig åt på sin fritid. I takt med åldern drog han ner på uppdragen från Svenskt Tenn, vilket gav honom alltmer tid till att måla. Han förvarade dem i ett antal linnemappar hemma i en garderob i bostaden på Rindögatan i Stockholm. Det hände att han gav bort någon enstaka, men de flesta har princip legat kvar i sina mappar sedan dess. Det finns en rolig historia om en planerad försäljning på Svenskt Tenn i slutet på 70-talet som jag skriver om i boken, som bland annat involverar en värdering av museimannen och akademiledamoten Ulf Linde. Han tyckte att de, jag citerar, "sa mycket om den människa som Josef Frank var".

Det var en lång process, vad var det svåraste momentet? Och det roligaste?- Jag har jobbat som journalist och principen för det här uppdraget var det samma, man måste vara väldigt påläst för att kunna skriva en relevant och begriplig text. I det här fallet hade jag ambitionen att ha en mer skönlitterär prägel snarare än en rak faktatext, och det har ju komplicerat det hela ytterligare. Som att skriva en magisteruppsats som även ska vara rolig och lättläst. Ska jag vara ärlig har det varit rätt så ensamt, eftersom jag gjort ganska mycket på egen hand. Men det är ju även det som är roligt nu när allt är klart. Berättelsen är inget referat från Josef Franks liv, det är en vinkling som jag har valt och som jag står för till 100 procent. Om någon annan hade fått uppdraget skulle det ha blivit något helt annat. Så när någon nu pratar eller skriver om Josef Franks liv som konstnär, var han målade och med vem, så utgår de med största sannolikhet från min bok. Det är ganska coolt.

 

Boken finns att köpa hos Akademibokhandeln, Åhléns, Svenskt Tenn och Designtorget, Adlibris och Bokus samt direkt hos förlaget Nicotext. Bildredaktör är Anna Sievert som även tagit initiativet till utställningen. Från och med 21 maj kan du se ett urval av akvarellerna på Millesgården. Samtliga ställs ut för första gången. Dessutom får besökaren se delar av hans rika möbel- och mönsterproduktion till exempel i Annes hus, som är inrett av Estrid Ericsson med Josef Franks verk. Landskapsarkitekten Ulf Nordfjell har skapat rabatter och blomsterarrangemang på Nedre terrassen inspirerad av Josef Franks mönster och målningar. Utställningen är öppen till den 2 oktober 2016.