Den nedåtgående trenden blev tydlig då den tjeckiska filatelisten Ludvig Pyteliceks värdefulla gröna fyrakronorsfrimärke tryckt i Österrike-Ungern 1919, värderades till ca 250 000 dollar. Runt samma tid rapporterade The Wall Street Journal att investeraren Bill Gross skulle låta auktionera ut hans sällsynta samling av amerikanska frimärken i september 2018. Samlingens värde uppskattades till 9,1 dollar.

Klicka här för att läsa hela artikeln på Wall Street Journal!

Astronomiska summor för många, men för den kunniga filatelisten generande lågt. Speciellt i jämförelse med ett av de mest värdefulla märkena någonsin.

The British Guiana 1 cent Magenta - trefaldigt rekord för sällsynt kolonifrimärke

Några få exemplar av fyrcentsfrimärkena överlevde. Men då encentarna användes till dagstidningar, som ju ofta slängdes efter användning, antogs det att dessa sedan länge var försvunna. Tills en dag 1873 då just ett sådant encentsfrimärke från Brittiska Guiana hittades i en hög med gamla tidningar. Märket såldes till en lokal samlare för en spottstyver av sitt egentliga värde.

Detta frimärke skulle komma att slå inte mindre än tre auktionsrekord, det första 1922 då det såldes för $35 000. Nästa rekordklubbning skedde 1970, då det gick för 280 000 dollar. Slutligen såldes the British Guiana 1 cent Magenta för 9.4 miljoner dollar 2014.

Läs mer om när Sothebys sålde British Guiana här!

Bli en mästarfilatelist

Ett exempel på hur ålder, skick och sällsynthet påverkar frimärkets värde är The British Penny Black som var det första som någonsin användes i ett modernt fungerande postsystem. Frimärket trycktes i 69 miljoner exemplar från den 15 april 1840 till den 27 januari 1841. Penny Black saknade perforering och var tvunget att klippas för hand. Ett använt och slitet Penny Black-frimärke är troligen värt mindre än 20 dollar, medan ett oanvänt exemplar i originalskick kan klubbas för över 10 000 dollar.

För att lyckas med sin samling är det viktigt att vara noggrann i sin undersökning. Även här är The British Penny Black ett användbart exempel. Frimärket trycktes på elva olika plåtar, och varje märke kan spåras tillbaka till sin specifika plåt. Den sista plåten tryckte endast 168 000 frimärken, vilket gör att exemplaren från just denna plåt är mer sällsynt och därav mer värdefullt.

Visste du att ett av världens dyraste frimärken, är svenskt? Läs mer här!

Snitsiga verktyg för frimärkssamlaren

För att ytterligare skydda din samling bör du investera i skyddande fickor, pärmar och fodral. Frimärken är gjorda för att tåla väder och vind, men ta det säkra före det osäkra och ordna ordentlig förvaring till din fina samling.

slutpriser frimärken: https://www.barnebys.se/slutpriser/vykort-och-frimarken/stamps.html?minprice=0&maxprice=3850000000&datefrom=&dateto=&o=0&tc=18&r1%5B%5D=0&a%5B%5D=0

Hur man känner igen ett värdefullt frimärke.

Men frimärken måste inte vara till åren för att vara värda något. Frimärken med tryckfel kan ge ett större värde. Ett känt felande märke är Inverted Jenny, ett amerikanskt frimärke med sitt flygplansmotiv tryckt upp och ner. Även Rose Error Stamp, ett brittiskt 13p-frimärke från 1973 som saknade sitt 13p-märkning, klubbades för 130,000 dollar.

Men det mest kända filatelistiska exemplet på värdefulla misstag måste ändå vara det brittiska Plate 77 Penny Red. tryckt 1863 men ansågs oanvändbara på grund av bristande kvalitet och förstördes. Men några få överlevde. Ett använt exemplar Plate 77 Penny Red klubbades 2016 för 495,000 pund.

Frimärksamlandets sanna värde

Börja ditt frimärkssamlande redan idag. Klicka dig vidare här!