Ni är aktuella med er första gemensamma utställning Hide & Seek – Things are not what they seem på Galleri Sebastian Schildt. Vad är det som ni ställer ut?

Vi visar smycken och mattor som har en nära relation till varandra estetiskt.  Vi har inspirerats av varandras formspråk men även skapat ett större gemensamt verk specifikt för utställningen.

Smycken och mattor, två olika konstformer, hur föddes tanken om att göra något tillsammans?

När vi upptäckte varandras konst kände vi att det fanns en koppling och samhörighet som behövde utforskas. Vi har ett gemensamt intresse för entomologi – läran om insekter. Idén om att ställa ut ihop uppstod kort efter att vi lärt känna varandra och en vision om att skapa ett verk tillsammans växte fram. Både smycken och mattor ses oftast som bruksföremål men för oss är det konst och vi vill visa dessa föremål på ett nytt och oväntat sätt. Cikadan är en insekt som vi båda inspireras av och har använt i våra individuella konstverk. Detta specifika djur och idén om ett kamouflage av både form och funktion blev utgångspunkten för vårt samarbete.

Hur skulle ni beskriva ert förhållande till naturen?

MM: Jag både älskar och skräms av naturen. Bland det bästa jag vet är att vara utomhus, men det finns saker med naturen som ger mig obehag. Exempelvis vetskapen om att det gömmer sig läskiga saker, det kan vara maneter och hajar, i ett kristallklart hav som jag badar i. Eller det faktum att en vacker skogspromenad kantas av fästingbett och myggor. Det är dubbelt. Ändå är min största inspirationskälla både det vackra och fula.

AF: För mig är naturen en outtömlig källa till inspiration. Det finns en perfektion, balans och harmoni i allt det naturen skapat, både vad gäller mönster, färger och funktioner. Vi människor kan aldrig tävla med det - men vi kan inspireras och vi kan försöka oss på att imitera. Jag tror att vi som nordbor har nära relation till naturen utan att vi alltid tänker på det. Jag har bott i Peking och där är naturen var väldigt frånvarande.  Knappt en liten myra fanns det. Jag märkte hur mycket det påverkade mig, jag behöver naturen nära för att må bra och för att finna inspiration.

Märta Mattsson Märta Mattsson

Märta, din smyckekonst innefattar ofta någon typ av insekt. Är de riktiga och var får du tag på dem?

De material jag använder i mina verk är riktiga insekter, uppstoppade djur och torkade blommor. Varje smycke har en bit ”äkta” natur kvar i sig.  När det gäller mina smycken med insekter så är det en form av KBT-terapi för mig att arbeta med dem. Jag lider av en fobi för insekter och i mina smycken så förädlar jag dem tills de inte längre blir läskiga. Insekterna köper jag från ett företag som är baserat i Taiwan. Företaget säljer i huvudsak torkade insekter till insektssamlare och institutioner med biologiska samlingar. Jag köper endast från detta företag då jag vet att de inte handlar med några utrotningshotade djur.

Smycke Märta Mattsson Smycke Märta Mattsson

Vad gör ett smycke för bäraren?

Saker eller föremål har ingen betydelse utom det innehåll som människorna förser dem med. Det är ett kraftfullt spel som uppstår mellan oss och saker. En souvenir eller ett smycke kan hjälpa oss att ansluta till ett minne eller en historia som annars är frånvarande. Smycken har ett omedelbart förhållande till bäraren. Smycken kan öppna en dialog med sina bärare och också med människor omkring som betraktar dem. Smycken en social kommunikatör. Jag upplever ofta att mina smycken öppnar upp till dialog och leder till att människor släpper in mig under sin hud och i sin privata svär.

Anna Forsberg Anna Forsberg

Anna, kan du kortfattat beskriva processen, hur det går till när du skapar en matta. Från idé till mönster och sedan produktion?

Många gånger är det färger som kickar igång min vilja att ta fram ett nytt mönster. Ofta har jag sett eller tänkt på en färgkombination som jag vill göra något av. Sen gör jag mina mattor i kollektioner om tre i varje, så oftast har jag bestämt mig för ett tema, t.ex. ”bevingade insekter” som i fallet med de mattor som visas på utställningen.

De grundläggande delarna i mönstret ritar jag för hand, därefter scannar jag in det och jobbar vidare med mönstret i datorn, där det kan speglas, dupliceras, vridas och vändas på. Färgsättningen sker både på papperet och i datorn.

I Nepal, där mattorna tillverkas, översätts sedan mitt mönster till ”pixlar” där varje pixel representerar en knut. Mönstret trycks ut på stora pappersark som ligger som mall för vävarna att följa när de knyter mattan. Men innan dess ska garnerna kardas, spinnas och färgas. Och när mattan är färdigvävd ska den tvättas och klippas. Allt är en lång process som oftast tar mer än tre månader. Det är ett unikt hantverk som jag tror kommer bli alltmer sällsynt.

Matta av Anna Forsberg Matta av Anna Forsberg

Vad gör en matta för ett rum?

Massor! Utan en matta kan rummet se rörigt ut. Mattan binder ihop möblemanget och liksom bjuder in till samling. I många kulturer har mattan en mycket mer framträdande plats än här. Det jag vill visa med mina mattor är att det man lägger på golvet kan ha lika stor estetisk betydelse i ett rum som det vi väljer att hänga på väggarna.

Vad gör ni gärna en ledig söndag?

MM: Jag har väldigt sällan helt lediga dagar och glömmer ofta bort att det är helg. Jag kan dock vara en riktigt soffpotatis när jag väl är ledig och välja att se en hel säsong av en serie. Jag är dock bra på att unna mig lediga stunder i vardagen och då njuter jag av att gå långa promenader i skogen med min hund eller att träffa vänner och familj.

AF: Jag håller med, serier är ett bra sätt att tvinga mig själv att dyka in i en annan värld, och koppla bort hjärnan och jobb för en stund. Men oftast lägger jag min lediga tid på att träffa familj och vänner, det är ändå det viktigaste - och roligaste!

Anna Forsberg och Märta Mattsson utanför Galleri Sebastian Schildt Anna Forsberg och Märta Mattsson utanför Galleri Sebastian Schildt

Om konstnärerna:

Märta Mattsson (f. 1982) är smyckekonstnär och utbildad vid Royal College of Art i London och vid Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg. Märta är representerad på Röhsska Museet och Nationalmuseum, Schmuckmuseum i Pforzheim och Museum of Arts And Design (MAD) i New York. Märta har under åren haft flera uppmärksammade solo- och grupputställningar både i Sverige och utomlands. År 2016 tilldelades hon stipendiet Unga Konsthantverkare av Bengt Julins fond.

Anna Forsberg (f. 1982) är en entreprenörsdriven formgivare. Tidigare innehavare av butiken Spunk Design, en viktig plattform för exponering av unga konstnärer och designers. År 2012 grundades det nuvarande företaget Makeda utifrån visionen att kombinera textilt hantverk med konst och grafisk design. Med medel från Stockholms Stads Kulturstöd driver Anna genom Makeda också ett integrationsprojekt för ensamkommande ungdomar där hantverkstradition står i fokus.

 

Galleri Sebastian Schildt

Strandvägen 5b

Märta Mattsson och Anna Forsberg

Hide & Seek – Things are not what they seem

22 april – 14 maj 2017