Fullmåne och kulörta lyktor bjuder till fest med skaldjur

Kära läsare, nu har vi lagt sommaren bakom oss och skördetiden står inför dörren. Härligt är det med skaldjur av skilda slag. Till svenska insjökräftor passar det bäst med öl och brännvin, men till havskräftor längtar man efter en fyllig vit bordeaux. För oss som har fallenhet för norrländska dofter, ställer vi oss frågan; finns det något vin som passar till surströmming?

Fullmåne och kulörta lyktor bjuder till fest med skaldjur

Vin till kräftor

Veckans första vin är en vit Bordeaux som med sin frukt och härliga fruktsyra fungerar utmärkt till de flesta skaldjur. Bordeaux är hem åt några av världens främsta vita viner, det är även där druvan sauvignon blanc ursprungligen kommer ifrån. Sauvignon blanc-druvorna till detta vin skördas vid optimal mognad och efter en noggrann selektering pressas de. Druvjuicen får sedan ligga med druvskalen under en tid innan de skiljs av och vinifieringen sätter vid. All jäsning och lagring sker på rostfria ståltankar, för att behålla druvans aromatiska egenskaper på bästa sätt. Vinet passar förutom till kräftor även fiskgrytor, matiga sallader och grillad fisk.

Doft: Härligt ungdomlig och inbjudande doft med mängder av krusbär, svartvinbärsblad och kaprifol.

Munhåleupplevelse: Krispigt torr med frisk fruktsyra och mängder av passionsfrukt, krusbär, kaprifol och svartvinbärsblad.

Foto: Systembolaget
Foto: Systembolaget

Foto: Systembolaget

2014 Calvet Sauvignon Blanc Reserve, nr 74725, Alkohol: 11,5%, Pris: 119 kr

 

Vin till surströmming

Denna sherry kommer från ett solerasystem som är över 30 år gammalt. Solera är ett system som innebär att man tappar av en mindre mängd äldre vin ur faten, för att senare fylla upp med yngre vin. På detta sätt blir vinet hela tiden en blandning av äldre och yngre årgångar. Druvan bakom vinet är palomino som efter jäsning spritats upp med druvsprit till 19,5%. Den här typen av sherry dricker man vanligtvis till charkuterier men den passar även fantastiskt bra till surströmming med klassiska tillbehör.

Doft: Stor nötig doft med mängder av fikon, sultanarussin, caramel och lakritsrot.

Munhåleupplevelse: Välbalanserad nötig smak med inslag av torkade fikon, sultanarussin, ljus sirap och lakrits. Lång eftersmak

Foto: Systembolaget
Foto: Systembolaget

Cuco Oloroso Dry, nr 8239, Alkohol: 19,5%, Pris: 79 kr för 37,5 cl

 

Sommaren har jag till största delen tillbringat i mitt paradis, som heter Saxå Bruk. Det har blivit bad, solstol och intagande av ett antal biografier. I denna position smuttar man gärna på ett glas sherry.

Med tillönskan om ett fröjdefullt veckoslut, kommer kära hälsningar från Bergslagen.

Er tillgivne,

Carl Jan Granqvist


Taggar