27 juni - Design

Denna futuristiska stol i polerat stål designades 1992 av den israeliska konstnären, industridesignern och arkitekten Ron Arad för OnOff. Arad arbetar ofta med materialet stål och har gjort sig ett namn genom sin innovativa design. Som arkitekt ligger han även bakom några av världens mest iögonfallande byggnader och är just nu aktuell med ToHA-komplexet i Tel Aviv, vilken kommer bli Israels högsta skyskrapa.

27 juni - Art Deco & Art Nouveau

Den viktigaste inspirationskällan för art deco- och art nouveau-eran var utan tvekan naturen. Två tydliga exempel på detta är dels denna lampa i glas med motiv av blommor, designad av Tiffany Studios, dels den vas dekorerad med fåglar som Gabriel Argy-Rousseau skapat.

Den italienska juvelerare Pasquale Brunis fantastiska smycken är ett annat exempel på hur naturen fungerat som inspirationskälla. Detta set om halsband, armband och örhängen har motiv av ett vackert lövverk och består av vitt guld, diamanter och akvamariner.

29 juni - Klockor 

Auktionen erbjuder en rad fina klockor som alla är eftertraktade samlarobjekt. Vad sägs till exempel om dessa två mycket sällsynta exemplar från de schweiziska märkena Patek Philippe och IWC. Den förstnämnda klockan är försedd med en evighetskalender och tillverkad 1951 medan Grand komplikation från IWC tillverkades i begränsad upplaga om endast 125 stycken.

30 juni - Impressionistisk & Modern konst

Genom sin målning Väg vid Wannsee har den tyske impressionisten Max Liebermann på ett skickligt sätt lyckats fånga en bit av Berlin och det grannskap i vilket hans hus var beläget. Från 1909 målade Liebermann flera liknande målningar med snarlika motiv, däribland hans stora trädgård och det omgivande området.

30 juni - Schweizisk konst

Albert Anker var en 1800-talskonstnär, bosatt på landsbygden i Schweiz. Som den genremålare han var kom Anker ofta att skildra livet på landsbygden och ofta figurerade barn i verken. Just detta motiv porträtterar en pojke i skrivartagen, och är skapad ett år efter att Schweiz införde obligatorisk skolundervisning.

Giovanni Giacomettis liggande kvinna följer en lång tradition av liknande motiv, däribland Titians skandalomsusande verk Venus från Urbino liksom den parodi på samma verk som Manet sedan lät göra genom målningen Olympia år 1863. Målningen Theodora var dock inte tänkt att skapa rabalder utan syftade till att ge betraktaren ett ögonblick av intimitet.

1 juli - Fotografi 

År 1993 föreslog Albert Watson en fotosession på ett hustak i Marrakech, något som Kate Moss inte var sen att nappa på. Från den fotografering kommer denna bild, vilken både fotograf och modell även ansåg vara den bästa.

1 juli - Efterkrigskonst & samtidskonst 

Louise Bourgeois är mest känd för sina skulpturer som ger oss en inblick i själva kärnan av hennes själ, men kom även att utforska frågor om livet i stort. Jämfört med hennes storskaliga skulpturer visar hon med denna teckning att hon kan uppnå samma effekt med små medel.

1 juli - Grafik

Denna litografi av Edvard Munch visar den engelska violinisten Evangeline Muddock ("Eva Mudocci") under sin turné 1903 i Berlin. Munch och Muddock möttes 1903 i Paris och under det året producerades totalt fyra litografier, bland annat denna där Muddock står intill pianot tillsammans med sin partner Bella Edvard.

 

Auktionen bjuder dessutom på verk av Alberto Giacometti, Emil Nolde, René Lalique, Heinrich Campendonk, Pablo Picasso, Cuno Amiet, Ernst Ludwig Kirchner och Paolo Scheggi, vilka auktioneras ut mellan den 27 juni och den 1 juli på auktionshuset Koller i Zürich. Samtliga verk visas den 17-26 juni.

Hela utbudet hos Koller hittar ni på Barnebys!