Konstsamlaren Larry Gagosian har hamnat i dispyt med representater för den kungliga Qatar-familjen gällande vem som egentligen äger rätten till bysten av Picasso som går under namnet Buste de Femme (Marie Therese). Gagosian påstår sig ha köpt verket för dryga 900 miljoner kronor i maj 2015 efter en överenskommelse med Maya Widmaier-Picasso och hennes dotter Diana Widmaier-Picasso. Han ska sedan ha sålt vidare verket till en annan samlare, som enligt överenskommelse skulle överta verket efter utställningen Picasso Sculpture, som just nu finns att se på Museum of Modern Art i New York.

Guy Bennet som står bakom företaget Pelham Europe påstår sig dock ha ingått en överenskommelse om skulpturen redan i november 2014. De ska ha kommit överens om att Pelham Europe skulle betala 360 miljoner kronor per gång under totalt tre avbetalningar. Efter två av tre avbetalningar ska företaget dock ha blivit nekad skulpturen av mor och dotter Widmaier-Picasso, som förkastat kontraktet. Anledningen till detta tycks ha varit att Pelham Europe hade anlitats av Schejk Jassim bin Abdulaziz al-Thani, vars fru är ordförande för Qatar Museums Authority, för att köpa skulpturen och detta ska ha varit en bidragande faktor till att köpet senare kom att nekas.

Rättsliga åtgärder har tidigare tagits från Pelham Europes sida både i Frankrike och Schweiz om äganderätten av skulpturen. Gagosian i sin tur har lämnat in en stämningsansökan till domaren om att ingen annan äganderätt på skulpturen skall kunna ges på annat håll än hos den nya ägaren. Hur fallet kommer att sluta återstår att se, men vi kommer självklart följa upp det här på Barnebys.