I helgen är det dags för årets upplaga av Antikmässan i Älvsjö i Stockholm. Mellan den 13 och 16 februari har du chansen att möta 250 utställare och flertalet experter samt lyssna på föredrag om konst, design och antikviteter. Tidigare i veckan skrev vi om några intressanta utställare att hålla koll och här fortsätter listan. Läs förra inlägget här.

Larssons konsthandel

Fahlnaes konsthandel

På Fahlnaes konsthandel hyser man ett särskilt intresse för skulpturer av såväl svenska som utländska konstnärer. På Arkivgatan i Göteborg bedrivs utställningsverksamhet vid sidan av traditionell konsthandel med inriktning på måleri och skulptur från 1800- och 1900-talet. Fahlnaes har en lång och gedigen erfarenhet av svensk sekelskifteskonst, tidig svensk modernism och Göteborgskolorister. Deras välsorterade skulptursamling utgör en central del av verksamheten och är att betrakta som en riktig pärla.

Galleri GKM

Sedan starten på 1960-talet har Galleri GKM bevakat och bejakat den samtida konstens förändringar och nya inslag. Deras ambition har alltid varit att arbeta med skickliga konstnärer och ständigt befinna sig nära konstmarknadens omställningar. Det gäller både köparnas attityder och kännedom om konsten samt konstnärernas olika uttrycksvägar. Galleri GMK grundades i Jönköping men har sedan dag ett byggt relationer med det europeiska konstlivet och verkar numera även i Malmö och Paris. De ser konsten som en viktig del av livet som ger hemmet en personlig profil och tillsammans med möbler, musik och böcker bidrar till en höjd livskvalitet.

Modernity

Modernity är ett av norra Europas ledande gallerier inom skandinavisk design, med betoning på efterkrigstidens möbler, keramik, glas, belysning och smycken. Förutom egna utställningar i Stockholm, London, Paris och New York förser de dessutom museum som till exempel MoMA med designföremål. Modernity har funnits på Östermalm i Stockholm sedan 1998 och deras sortiment utmärks av namn som Hans Wegner, Alvar Aalto, Arne Jacobsen, Axel Salto och Berndt Friberg. Modernity håller även högt uppskattade kurser i design under ledning av grundaren Andrew Duncanson.

Thunér Antikhandel

Thunér Antikhandel drivs av Lars & Rickard Thunér och är specialiserade på svenska antikviteter tillverkade från 1700-talet. De handlar med möbler och konsthantverk i originalskick och utför värderingar av enskilda föremål, hela hem eller större samlingar. Rickard Thunér som varit aktiv i firman sedan 2005 är dessutom känd från SVTs populära programserie Antikrundan

På antikmässan kommer Thunér Antikhandel presentera bland annat ett målat matsalsbord med proveniens från Salsta Slott, fantastiska förgyllda bronsföremål och en signerad rokokobyrå av en sällsam mästare. De kommer också att hålla en utställning med urmakaren Anders Mson Blomberg vars tekniska lösningar är unikt inom svenskt urmakeri och konsthantverk.

Nordlings Antik

Nordlings Antik är specialiserad på skandinavisk design och konsthantverk från 1900-talet med särskilt fokus på 1950-talets möbler, keramik och smycken. Alexander Nordling är tredje generationens antikhandlare och driver numera verksamheten tillsammans med vännen Isak Ström. Deras passion är att försöka skapa en inspirerande inredningsmiljö med hjälp av omsorgsfullt utvald design i så ursprungligt skick som möjligt. Nordlings Antik genomsyras av hög kvalité kombinerat med stort kunnande vilket gav dem utmärkelsen ”Årets antikhandel” 2010.

Mollbrinks Konst

På Mollbrinks Konst i Uppsala har man sedan 1957 erbjudit ett brett utbud av konst och skulptur från tidigt 1800-tal till nutid. Sommarfilialen i bohuslänska Kungshamn har med åren uppnått närmast institutionell status. Mollbrinks Konst är flitigt anlitade som värderare och handlar med såväl svensk som internationell konst. De finns ofta representerade på konst- och antikmässor i Sverige och utomlandet, alltid med ett exklusivt urval konst från olika epoker.

På antikmässan i helgen kommer de bland annat vissa ett antal etsningar utförda av Anders Zorn och tre målningar av Gösta Adrian-Nilsson varav två av har en ovanligt intressant proveniens. Dessutom finns Louis Sparre representerad med en vacker Stockholmsmålning från 1919.

Här hittar ni fler Antikhandlare från årets upplaga av Antikmässan!

Vimmel från gårdagens vernissage på Antikmässan hittar ni här!

Intervju med Eva Seeman, nominerad till "Årets nydanare" på Collectors Award, finns att läsa här!