Få gallerier har på samma sätt präglat synen på sin samtid som Galerie Belle i Västerås. Carl-Johan Bolander drev galleriet mellan åren 1967–1987 och det kom snabbt att etablera sig som ett av Sveriges främsta gallerier för svensk samtidskonst. Bolander hade en stilsäker blick och fångade tidigt upp det nya och de unga konstnärer som idag räknas som banbrytare, däribland Lena Cronqvist och Jan Håfström.

I samband med Carl-Johan Bolanders bortgång den 28 februari 2016 testamenterade han sin samling till Norrköpings Konstmuseum, som nu väljer att visa den i utställningen Gåvan – Carl-Johan Bolanders öga för konst. Genom donationen öppnades möjligheten upp att göra en djupdykning i den epok som omfattar det dynamiska 1960- och 70-talen.

Ola Billgren Diptyk, 1969. Bild: Norrköpings Konstmuseum. Ola Billgren Diptyk, 1969. Bild: Norrköpings Konstmuseum.
Ola Billgren Interiör, Ola Billgren Interiör,

Bolander valde att donera till Norrköpings Konstmuseum då han uppskattade museets fokus på den svenska modernistiska och nutida konsten. "De testamenterade verken kompletterar på ett utmärkt sätt den befintliga samlingen och kommer efter utställningen att möjliggöra olika omhängningar", skriver Norrköpings Konstmuseum på sin hemsida.

I samlingen ingår 60 målningar, 25 skulpturer och 95 verk på papper från 1900-talets senare del, bland annat av Ola Billgren, Öyvind Fahlström, Staffan Hallström, Hertha Hillfon och Peter Tillberg. Donationen är den största och viktigaste gåva som Norrköping Konstmuseum mottagit sedan Mats Nordströms donation 1970.

Utställningen Gåvan – Carl-Johan Bolanders öga för konst visas 1 april - 3 september 2017. 

 

Här finner ni mer information och öppettider till Norrköpings Museum