Det senaste året har intresset för Ikea på andrahandsmarknaden skjutit i höjden. Med undantag för Ikeas 1700-talsserie och designsamarbeten är det framförallt soffor och fåtöljer som svenskarna söker efter på auktion. I en tid där vi blir allt mer medvetna om miljön är förstås auktioner ett bra sätt att ta tillvara på möbler, både genom att köpa och så småningom att sälja vidare. Men det finns fler sätt att förlänga livet på en möbel trots att tyget är skadat eller stilen omodern.

År 2005 fick Lesley Pennington idén till att grunda det svenska designföretaget Bemz, vilka specialiserat sig på skräddarsydda överdrag till Ikeas soffor, fåtöljer och stolar. Det blev snabbt en succé, mycket tack vare människors vilja att själva kunna göra personliga val i sin inredning samtidigt som man värnar om miljön genom att återvinna och uppdatera möbler man redan äger, snarare än att köpa nya.

Samarbeten mellan kommersiella varuhus och kända designers har på senare tid blivit ett väletablerat fenomen. En som tidigt förstod fördelarna var Ingvar Kamprad, som genom åren låtit en rad kända formgivare stå för designen på allt ifrån möbler till belysning och bruksföremål.

Även Bemz har kollektioner skapade av en rad kända formgivare, däribland Designers Guild, Romo, Christian Lacroix och Littlephant. I samband med Stig Lindbergs 100-årsdag, lät till exempel Bemz återproducera några av Lindbergs mest välkända textilmönster; Tallyho, Bulbous och Herbarium. De två sistnämnda mönstren har inte varit i produktion sedan 1960-talet, vilket rimmar fint med det pånyttfödda intresset för retrodesign.

Ett annat spännande designsamarbete är Bemz och Tom Dixons kollektion med designöverdrag för IKEAs möbelplattform DELAKTIG, som släpps i februari 2018 och som ni kan läsa mer om här!

I samarbete med Bemz har Barnebys fått möjlighet att tävla ut ett överdrag till din Ikea-soffa eller fåtölj i valfritt tyg till ett värde av 5.000 kronor*. För att delta i tävlingen behöver du svara rätt på följande fråga;

Bemz gör överdrag till Ikea-möbler däribland soffor, fåtöljer och stolar, men hur många olika tyger finns det att välja emellan?

Skicka rätt svar till tavling@barnebys.com tillsammans med en motivering till vilket överdrag du helst vill vinna och varför.

Vinnaren utses gemensamt av Bemz och Barnebys den 6 juli.

Lycka till!

 

*För överdrag där priset övergår 5000 kronor betalas den överstigande summan av vinnaren själv.