Inledningsvis kan man snabbt konstatera att Christie's drog hem två tunga rekord i våras i en och samma veva. Då Pablo Picassos Les Femmes d'Alger gick under klubban för 1,4 miljarder kronor i maj såldes den som världens hittills dyraste målning på auktion. Den var dock i sällskap av flertalet andra stora mästerverk och Christie's sålde under hela auktionen konst till ett värde av totalt 5,8 miljarder kronor. En siffra som är något svår att ta in, men sett till det rekordregn vi haft under 2015 blir det mer förståeligt.

Vidare tog även Christie's hem rekordet för världens dyraste skulptur såld på auktion, Pointing Man av Giacometti för 141 miljoner dollar, dryga 1,2 miljarder kronor. På samma auktion såldes även Piet Mondrians målning Composition No. III with Red, Blue, Yellow, and Black från 1929 för 416 miljoner kronor, vilket var nytt världsrekord för konstnären.

 

Sotheby's har inte heller legat på latsidan. I februari slog man rekord i London med den högsta totala försäljningssiffran någonsin för staden, med drygt 2,45 miljarder kronor under en auktion. Då såldes bland annat en samling om fem verk av Claude Monet. Detta rekord var man dock nära att slå igen i maj då Sotheby's sålde för 2,3 miljarder kronor under ytterligare en auktion i London, där bland annat den hittills dyraste Van Goghmålningen såldes. I dagarna slog man sitt tidigare rekord på avdelningen Contemporary Art, där en målning av Andy Warhol för 21 miljoner pund bidrog till de höga siffrorna.

Det är inte bara konsten som har gått bra för Sotheby's. I maj höll man sin juvel-och smyckesauktion i Geneve och inbringade totalt 1,35 miljarder kronor. Den 25 karat stora rubinen The Sunrise Ruby satte världsrekord i sig med ett försäljningspris på 255 miljoner kronor. Vidare tog man ett annat rekord då man sålde ett exemplar av Hobbit från första upplagan, signerad av Tolkien själv och med en personlig hälsning skriven på alviska, för 1,7 miljoner kronor.

Trots att vi nu befinner oss mitt i sommaren avtar inte rekorden för det. I veckan höll Sotheby's sin auktion "Old Master & British Paintings" där flera prisrekord för enskilda konstnärsskap sattes, däribland för den tyska renässanskonstnären Lucas Cranach den äldres kanske viktigaste mästerverk "The Bocca della Verità" som inbringade 122 miljoner kronor.

 Samtliga föremål från Sotheby's ute på auktion finner ni HÄR!

 Samtliga föremål från Christie's på auktion finner ni HÄR!